Μία νέα σελίδα για την Ελλάδα δεν αποκλείεται να ανοίξουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα μας μία νέα τεράστια ευκαιρία διάσωσης και ανασύνταξης.
Η προοπτική ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χωρίς τη μεσολάβηση του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να ανακουφίσει το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος της χώρας κατά...
50 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς είναι το ποσό που θα πρέπει να δανειστεί η χώρα μας από το EFSF για τη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ωφέλειας των 104 δισ. ευρώ από το κούρεμα του δημόσιου χρέους μέσω του PSI δημιουργούν μία νέα δημοσιονομική πραγματικότητα για τη χώρα, αφού σημαντικοί πόροι που κατευθύνονται ετησίως για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους, μπορούν να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία για την τόνωση της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
Η τόνωση της οικονομίας καθιστά περισσότερο από ποτέ πιο εφικτή τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων που θεωρούνται απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις της νέας δανειακής σύμβασης.
Ηδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους το δημόσιο χρέος έχει προσγειωθεί λόγω του PSI στα 280 δισ. ευρώ από 367 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.
Το όφελος από τη μείωση της αποπληρωμής των τόκων ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία ενισχύουν το πρωτογενές αποτέλεσμα και επιτρέπουν την άσκηση μίας πολιτικής με στόχο την τόνωση των περισσότερο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Εφόσον πράγματι η Ελλάδα συμπεριληφθεί στις χώρες στις οποίες θα εφαρμοσθεί η σημαντική αυτή απόφαση της Συνόδου Κορυφής, το πραγματικό όφελος μπορεί να υπερβεί τα 34 δισ. ευρώ (15% του ΑΕΠ), αν λάβει κανείς υπόψη ότι από τα 50 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση περί τα 16 δισ. ευρώ θα επιστραφούν ως όφελος στο Δημόσιο μέσω της πώλησης των συμμετοχών του στις τράπεζες.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΕΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυστηρά το ενδεχόμενο εφαρμογής της απόφασης και στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς η χώρα μας έχει ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου.
Οπως ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «αν η Ελλάδα βρεθεί σε μία ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Η αυστηρότητα όμως στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς ωστόσο η ΕΕ να προκαλέσει μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».
ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος του δανειακού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας 2010-2014 (πρώτο και δεύτερο μνημονιακό πακέτο) ανέρχεται στο ποσό των 237,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν καταβληθεί:
- 38 δισ. ευρώ το 2010
- 35 δισ. ευρώ το 2011
- 74,5 δισ. ευρώ εντός του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου 2012
Με βάση τη νέα δανειακή σύμβαση απομένει η καταβολή επιπλέον ποσών ύψους 90 δισ. ευρώ, η κατανομή των οποίων μέχρι και το 2014 προγραμματίζεται ως εξής:
- 45,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, εκ των οποίων τα 23,8 θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέχρι το φθινόπωρο, που θα κοστίσει συνολικά 48,8 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 22,1 δισ. θα διατεθούν για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τις αποπληρωμές χρεολυσίων ομολόγων που έμειναν εκτός PSI.
- 22,7 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2013
- 21,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2014.
(kerdos.gr)