Με τα διαδοχικά ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο (12.30) και Φώτη Κουβέλη (13.30) καθώς και με την επαναληπτική σύσκεψη αντιπροσώπων των τριών κομμάτων στη 1.00 το μεσημέρι, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς σήμερα...
εκπνέει και ο χρόνος της διερευνητικής εντολής που έλαβε τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς.
Χθες ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε στους κυβερνητικούς εταίρους την απόφασή του να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας η διαδικασία γα την πολιτική συμφωνία και τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας.
Πρόθεση του προέδρου της ΝΔ είναι να μην υπάρξει άλλη διαδικασία μετά το τέλος του χρόνου της δικής του διερευνητικής εντολής κι αυτό γιατί, όπως επανέλαβε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες -και σε επίπεδο προγραμματικής σύγκλισης και σε επίπεδο προσώπων- έτσι ώστε η ορκωμοσία των μελών του νέου κυβερνητικού σχήματος να γίνει αύριο και να ξεκινήσει ακόμη και νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα βασικά σημεία των πολιτικών επιλογών που θα κάνει η κυβέρνηση συνεργασίας έχει ήδη υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών ηγετών.
Χθες το βράδυ, οι κ. Λαζαρίδης και Μεϊμαράκης από τη ΝΔ, Σκανδαλίδης και Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Χατζησωκράτης και Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ συναντήθηκαν στη Βουλή, προκειμένου να καταγράψουν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται ο σχηματισμός της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως άμεσες προτεραιότητες ορίζονται:
•Η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ
•Η επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και της προώθησης της ανάπτυξης
•Η επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου που αφορούν τα εργασιακά
•Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων
•Η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης
•Η τήρηση των μέχρι σήμερα δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της
•Η σαφής προσπάθεια για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά
•Η υιοθέτηση μέτρων για τη στήριξη των ανέργων
•Η επανεκκίνηση μεγάλων έργων υποδομής που θα δώσουν τη δυνατότητα αύξησης της απασχόλησης
•Η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να υπαναχωρεί -προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία- από δύο βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Την πρώτη που αφορούσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων την περίοδο της εισόδου της χωρας στο Μνημόνιο, αλλά και από την πολιτική που προέβαλλε σχετικά με τη λαθρομετανάστευση.
Στο πλαίσιο αυτό ίσως να ενταχθεί και η μετάθεση για το μέλλον της κατάργησης του νόμου Ραγκούση για το μεταναστευτικό. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, στη ΝΔ παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και οι εισηγήσεις που υπήρξαν ήταν η συζήτηση για το θέμα αυτό να μετατεθεί επίσης για αργότερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, θα είναι αναβαθμισμένη η συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα υπουργεία και σε τομείς-κλειδιά.
Τα ονόματα που ακούγονται για σημαντικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο, που θα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση αυτή είναι τα εξής:
Στο υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του επικεφαλής «μπήκε στο τραπέζι» το όνομα του Γ. Στουρνάρα. Για τη θέση υπουργών αναπληρωτών, ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνουν οι Γ. Ζανιάς και Γ. Μουρμούρας, ενώ υφυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Χρ. Σταϊκούρας.
Στο κυβερνητικό σχήμα (πιθανόν στο υπουργείο Ανάπτυξης) θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών το όνομα που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και δεν υπήρξε αντίρρηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του καθηγητή (και υπηρεσιακού υπουργού) Αντ. Μανιτάκη.
Οι θέσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικότατες πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν επίσης ο Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα τοποθετηθεί πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Υποδομών ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Ολ. Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, που θα επανασυσταθεί, και ο Αλ. Τουρκολιάς στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Το όνομα του Αντ. Ρουπακιώτη ακούγεται για τη θέση του υπουργού Απασχόλησης, ενώ πιθανόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμείνει ο Ναπ. Μαραβέγιας.
Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει «κλειδώσει», καθώς υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του Φ. Κουβέλη.
Στο Μαξίμου
Η διάρθρωση του επιτελείου του πρωθυπουργού ανήκει προφανώς στην απόλυτη αρμοδιότητα του κ. Σαμαρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα «μετακομίσουν» οι στενοί του συνεργάτες κ. Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.
Ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος θα είναι φυσικά ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, θα αναλάβει μαζί με τον Β. Μεϊμαράκη τη «δύσκολη αποστολή» της συνεννόησης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών της εταίρων.
Τέλος, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το όνομα του Γ. Μιχελάκη δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι σε αυτή τη θέση θα πρέπει να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Βέτο για τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν, μετά το βέτο που φέρεται να προέβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι αν και ήταν στις αρχικές προτάσεις του κ. Σαμαρά, εν τούτοις δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πιθανόν να αναθέσει στον κ. Βορίδη καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και θα δεσμευθεί ότι σε επόμενη φάση θα αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση.
Την ίδια δέσμευση θα δώσει και στον κ. Αδ. Γεωργιάδη, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση του κ. Κουβέλη είχε να κάνει με την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος και εξήγησε εγκαίρως ότι επιθυμία του ήταν να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στελέχη από όλα τα κόμματα και πως μια τέτοια επιλογή θα είχε μεγαλύτερη ανοχή από την κοινωνία συνολικά.
(ethnos.gr)