29 Ιουν 2012

Αντιδράσεις κομμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής


Για απουσία διαπραγματευτικής τακτικής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατηγορούν την κυβέρνηση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, βουλευτής Β΄ Αθήνας, και Γιάννης Μηλιός, αρμόδιος για την οικονομική πολιτική του κόμματος, με χωριστές δηλώσεις τους.

Στα θετικά για την Ισπανία και την Ιταλία αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που «έδειξαν τι σημαίνει διαπραγμάτευση», αναφέρθηκε...
η Ρένα Δούρου, ενώ  ο Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στην απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να δανείζει απευθείας τις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς αυτός ο δανεισμός να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, επισημαίνει ότι «στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα» και τονίζει πως «μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό».

«Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μόντι και οι σημερινές της κ. Μέρκελ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας», λέει ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:

Στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες περιλαμβάνονται στοιχεία πολύ κρίσιμα και χρήσιμα για την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας.

Πρόκειται για στοιχεία γύρω από τα οποία παλέψαμε διαπραγματευτικά όλους τους προηγούμενους μήνες, μέχρι να φτάσουμε στο συμβιβασμό της νέας δανειακής σύμβασης.

Και τώρα, πάνω στα νέα αυτά στοιχεία - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF και το ESM, χωρίς να φορτώνεται το δημόσιο χρέος του αντίστοιχου κράτους μέλους - μπορούμε να οργανώσουμε την επιχειρηματολογία μας για την αναθεώρηση της σύμβασης.

Θα υποβάλω ολοκληρωμένη πρόταση στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, που έχω προτείνει να συγκροτηθεί και που ελπίζω ότι θα αρχίσει να λειτουργεί εντατικά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πρέπει γύρω από τα θέματα αυτά να συμφωνήσουμε όχι μόνο τα τρία κόμματα που στηρίζουμε την Κυβέρνηση, αλλά όσο γίνεται περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Είναι τώρα μία ευκαιρία, είναι τώρα ένα κρίσιμο momentum στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Μπορούμε να αντλήσουμε οφέλη μέσα στη συγκυρία αυτή.

Ο εκπρόσωπος των  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Ζώης δήλωσε:

«Ενώ η Ευρώπη συγκλίνει στις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, απαιτώντας να σταματήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων και σε βάρος του δημοσίου χρέους,ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να καλύπτει την έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής με επιστολές υποταγής στις αδιέξοδες πολιτικές της κ. Μέρκελ».

ΔΗΜ.ΑΡ. για τη Σύνοδο Κορυφής

 Οι ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν, δυστυχώς, μόνο σε ορισμένα μικρά δειλά και αποσπασματικά βήματα σε σχέση με την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ και συνεχίζει:

 Το ζήτημα ιδίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για ορισμένες μόνο χώρες.

Η αλληλεγγύη οφείλει να είναι καθολική για να είναι πραγματική.

Η χώρα μας χρειάζεται να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει δυναμικά αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και του Συμφώνου Ανάπτυξης δεν συνιστούν «ήττα της γερμανικής κυβέρνησης», αλλά επιχειρούν να θωρακίσουν το ευρώ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και γενικότερα την Ευρωζώνη που κλυδωνίζεται από τις συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα, ακόμη, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η νέα συμφωνία σημαίνει μνημόνιο διαρκείας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ενώ κάνει λόγο για δεσμεύσεις που αφορούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην καθήλωση των πραγματικών μισθών σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας.