Να τιμωρήσουν και όχι να βοηθήσουν την Ελλάδα θέλουν ορισμένα κράτη της ευρωζώνης. Η τιμωρητική στάση αποδείχτηκε ότι...
ούτε την Ελλάδα βοήθησε, αλλά ούτε συνέβαλε στη σταθερότητά της.
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στο 4ο Risk Management & Compliance Forum.
Όπως είπε, «οι ευθύνες της ελληνικής πολιτικής ελίτ, όσον αφορά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ήταν ασφαλώς σημαντικές. Όμως ευθύνεται και η ευρωζώνη, γιατί έδειξε αδυναμία να προωθήσει προληπτικά μέτρα για τη διόρθωση των ανισορροπιών στην Ελλάδα, καθυστέρησε ν' αντιληφθεί το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος. Επίσης, εξανάγκασε την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα στενό χρονικά και αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και πρωτοφανή ανεργία».
Αναφερόμενος στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα ο κ. Ρουμελιώτης, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα stress tests της BlackRock θα πρέπει να λάβουν προβλέψεις ύψους 30δισ ευρώ -σε ορίζοντα τριετίας-, ώστε να είναι καλυμμένες από τα δάνεια σε καθυστέρηση.
Ωστόσο διευκρίνισε, ότι από αυτά τα 30δισ ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει προβλέψεις ύψους 18δισ ευρώ, και υπολείπονται άλλα 12δισ ευρώ.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι από τα τέλη του 2009, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 30% των καταθέσεών τους, και καθώς η ύφεση ήταν βαθύτερη απ΄ ότι είχε προβλεφθεί αρχικά, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν στο 15,9% των συνολικών χορηγήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 (που αντιστοιχούσαν σε δάνεια ύψους 39δισ ευρώ). Ακόμα σημείωσε πως λόγω ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 50δισ ευρώ.
Προειδοποίησε ακόμα πως χωρίς πολιτική σταθερότητα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για bank run από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα το αποσταθεροποιούσε πλήρως.
Ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς εκτίμησε ότι εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3δισ ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους. Ο ίδιος τοποθέτησε στα 50δισ ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω ανακεφαλαιοποίησης, μετά τις ζημίες ύψους 24δισ ευρώ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από το PSI+ (ανέρχονται σε 30δισ μαζί με τις μικρότερες).
Αναφερόμενους στους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη. Και εξήγησε ότι λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων που δεν έχουν προχωρήσει, αλλά και της πιθανής επέκτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και άρα της υλοποίησης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οι μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν, θα πρέπει να καλυφθούν από τους Ευρωπαίους, καθώς δύσκολα το ΔΝΤ θα αποδεχτεί τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα (αναθεώρηση του DSA).
(imerisia.gr)