16 Ιουν 2012

«Οι συνταγές της τρόικας ευθύνονται για την ελληνική κρίση»


Η εμβάθυνση της κρίσης στην Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στην ίδια αλλά και στις οικονομικές συνταγές της τρόικας, τονίζει το μέλος του Συμβουλίου «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, σημειώνοντας ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να προκύψει μόνο από την αλλαγή των συνταγών και όχι την απλή κοσμητική διόρθωσή τους.

«Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα βλέποντάς την να γλιστρά στην αναρχία και στην καταστροφή. Αντιθέτως, έχουν ζωτικό συμφέρον να την...
βοηθήσουν να ξαναστηθεί στα πόδια της μέσω κυρίως αναπτυξιακών προγραμμάτων. Εξάλλου οι αρνητικές εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική υπεύθυνη για την κρίση. Αυτή οφείλεται κυρίως στις λανθασμένες συνταγές για τη θεραπεία της», αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Μπόφινγκερ χαρακτηρίζει «καταστροφική για όλους» μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εκφράζει την ελπίδα «οι υπεύθυνοι να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν αυτό το μέγιστο δυνατό ατύχημα».

Και προσθέτει: «Τα ελληνικά κόμματα λένε "όχι δεν θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις", η άλλη πλευρά απαντά "ωραία, τότε θα σας πετάξουμε από την Ευρώπη". Αν συμβεί, λοιπόν, όντως τέτοια μετωπική σύγκρουση, τότε και οι δύο πλευρές θα υποστούν φοβερές ζημιές.

Για την Ελλάδα μία ανεξέλεγκτη έξοδος θα ήταν καταστροφή. Το ίδιο θα ίσχυε και για την υπόλοιπη ευρωζώνη επειδή θα συγκλόνιζε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν λοιπόν να βρουν συμβιβασμό στη βάση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων».

Το μέλος του Συμβουλίου «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης υπογραμμίζει επίσης ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από μόνη της από την κρίση. Το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να βάλει φρένο στην πορεία κατάρρευσης αναβάλλοντας την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας.

Το δεύτερο θα ήταν να πάρει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όλα αυτά όμως δεν φτάνουν για να μπορέσει να βγει από την κοιλάδα της κατάθλιψης. Θα πρέπει να υπάρξει και οικονομική ενίσχυση από έξω».

in.gr