Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θέτουν πλέον νέα δεδομένα στο τραπέζι, αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας και τις ενδεχόμενες συζητήσεις περί παράτασης ή «επικαιροποίησής» του, όπως προτιμά να δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και αρκετοί Ευρωπαίοι παράγοντες.
Στο αυριανό Eurogroup το “ελληνικό πακέτο» θα είναι ένα από τα μείζονα θέματα συζήτησης, εξ΄ου και η συνάντηση που αναμένεται να έχουν στις 7 το απόγευμα οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην συνάντηση, αλλά και τον Βασίλη Ράππανο, που θα τον διαδεχθεί στον υπουργικό θώκο...
Ερώτημα βέβαια παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Ενδεικτικό αυτού είναι πως ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», αναμένεται να προσέλθει στη συνεδρίαση ,ε τη σαφή θέση, πως το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει «ανέγγιχτο»!
Ο κύριος Γιούνκερ, δήλωσε πως είχε νωρίτερα μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην οποία επισήμανε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για χρονοδιαγράμματα, αλλά όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας και ότι τη θέση αυτή έχουν, όπως λέει, οι δημοκρατίες των χωρών-μελών της ζώνης του κοινού νομίσματος.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνει στην αυστριακή εφημερίδα πως το αίτημα του κ. Σαμαρά για παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στη σύνοδο, θα γίνει, επίσης, ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα, όπου, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «η ύφεση είναι βαθύτερη, από ό,τι νομίζαμε».
Ο κύριος Γιούνκερ εξέφρασε απόψεις και για το έτερο μεγάλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τις εργασίες της συνεδρίασης, δηλαδή την κρίση σε Ισπανία και Ιταλία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις εικασίες ότι οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και βέβαια δεν πρόκειται να σερβίρουμε στις χρηματαγορές νέες περιπτώσεις».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανία «κατεβαίνει» στο Eurogroup με μια «καθαρή θέση». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Marianne Kothe, η γερμανική κυβέρνηση «διαπιστώνει ευρεία ομοφωνία στην Ε.Ε. όσον αφορά στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης».
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, τόνισε: «Υπάρχει ευρεία ομοφωνία πως πρέπει να επιμείνουμε στους όρους του σχήματος διάσωσης που συμφωνήθηκαν».
Απαντώντας δε σε ερώτηση για ενδεχόμενη χαλάρωση του χρονικού πλαισίου επίτευξης των στόχων, η κυρία Κothe σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα βασισθεί σε εικασίες αλλά σε δεδομένα που θα προέλθουν από την επόμενη έκθεση της τρόικα.
Ανάλογη θέση εξάλλου είχε εκφράσει και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel από το βήμα της συνόδου των G20, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει την επιστροφή της τρόικας από την Ελλάδα και την έκθεση συμπερασμάτων πριν πάρει νέες αποφάσεις για την Ελλάδα.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble τόνισε πως "δεν έχουμε πιέσει πολύ την Ελλάδα και ούτε πρόκειται να το κάνουμε", αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που απαιτεί το πρόγραμμα διάσωσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι "η λύση στο πρόβλημά τους είναι στα χέρια των Ελλήνων".
Ιδιαίτερη μνεία τέλος πρέπει να γίνει στην στάση που φαίνεται πως θα τηρήσει και το ΔΝΤ στην όλη υπόθεση.
Η κυρία Λαγκάρντ διαπιστώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος και επί της ουσίας πριμοδοτεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση με το περιβόητο ένα (1) δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης που είχε παρακρατηθεί (ως απειλή) έπειτα από απόφαση του Βερολίνου και των Βρυξελλών προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να κινηθούμε γρήγορα, διότι έχουμε καθυστερήσει λόγω της εκλογικής διαδικασίας», ήταν η επίσημη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία εκτίμησε μάλιστα ότι το ίδιο θα κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας (ΕΕ και ΕΚΤ), «γιατί είναι προς το συμφέρον όλων να ενεργήσουν γρήγορα, προκειμένου να εντοπιστούν οι καθυστερήσεις και οι προτεραιότητες του ελληνικού προγράμματος».
(protothema.gr)