Διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, εμφανίζεται η Ε.Ε., σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των γερμανικών Financial Times...
Υπό τον τίτλο: «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» και υπότιτλο «Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γι αυτό η χώρα μπορεί να ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις κι αυτό μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας», το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland αναφέρει η ευρωζώνη προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας.
Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών της Κυριακής, κάθε νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ευρωπαϊκοί κύκλοι και αν κάποιος θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί κάτι τέτοιο.
Μετά και τη διαβεβαίωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι την Τρίτη, ότι «θα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη μεριά της Ελλάδας.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι στους κύκλους της Τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη παραβιάσει και πάλι τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας. Από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, ανέφεραν η Κομισιόν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ«Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί» δήλωσε αρμόδια πηγή, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανάφερε σε συνεδρίαση της Κ.Ο. των CDU/CSU ότι στην επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Τρόικα θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί.
Επισήμως, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο απαιτούν από την Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες με την Τρόικα. «Περιμένουμε να τηρήσουν οι Έλληνες όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε στο Οικονομικό Συμβούλιο της CDU ότι το θέμα δεν είναι μόνον οι Έλληνες, αλλά και το «αν μελλοντικά θα τηρούνται οι δεσμεύσεις στην Ευρώπη».
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, υπενθυμίζει η εφημερίδα, δήλωσε ότι μπορεί να συζητήσει κανείς για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του ελλείμματος στην Ελλάδα, εφόσον διατηρηθούν επί της ουσίας οι όροι του μνημονίου. Ωστόσο, στους κύκλους της ΕΕ εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να εγκαταλείψει εάν αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Αλλοι περιμένουν ένα «deal»: συμμετοχή του ΔΝΤ έναντι κουρέματος του χρέους των δημόσιων πιστωτών, καταλήγει το αποκλειστικό ρεπορτάζ των FTD.
(naftemporiki.gr-Deutsche Welle )