20 Ιουν 2012

Αναβάθμισε την Τουρκία η Moody's


Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα προέβη σήμερα η Moody’s, σε Ba1 από Ba2, επικαλούμενη τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών της και κατά συνέπεια  της αυξημένη της ικανότητα να απορροφήσει τυχός κραδασμούς.

Ο οίκος επικροτεί τις πολιτικές που έχει...
ακολουθήσει η χώρα, χάρη στις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν εξωτερικές ανισορροπίες, όπως το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο γι' αυτή.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές αντοχές της Τουρκίας, εκτιμά η Moody's.

Όπως αναφέρει, "αν και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον μεγαλύτερες προκλήσεις και η εσωτερική ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για να μειωθεί το βάρος του χρέους της δύσκολα θα επηρεαστούν σημαντικά. Η σχετικά μικρή και βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009, παρέχει λόγους αισιοδοξίας".

Ο οίκος στέκεται ιδιαίτερα στη μείωση του ελλείμματος και στα πρωτογενή πλεονάσματα της τελευταίας διετίας, τα οποία αποδίδει κυρίως στη μείωση των δαπανών (από το 40,1% στο 37,4% του ΑΕΠ) και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων (από το 34,2% στο 36,1% του ΑΕΠ), παρά την οικονομική άνθηση αυτής της περιόδου. Επιπλέον, το χρέος έχει υποχωρήσει στο 39,4% του ΑΕΠ.

Άλλος ένας βασικός απαράγοντας για την αναβάθμιση ήταν η ανάληψη πολιτικών, όπως το νέο σχήμα για επενδυτικά κίνητρα, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο και περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις επιτοκίων, με στόχο να ενθαρρυνθεί η εγχώρια παραγωγή σε τομείς όπως η ενέργεια, η εξόρυξη και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Με αυτό τον τρόπο, μπορεί και να μειωθεί η ανάγκη των Τούρκων εξαγωγέων να εισάγουν πρώτη ύλη, αλλά και να αυξηθούν οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς, παρέχοντας έτσι μια περισσότερο μόνιμη πηγή χρηματοδότησης των τρεχουσών συναλλαγών.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν κίνητρα προς τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να επενδύουν σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μείωση των αποταμιεύσεων.

Τέλος, σημειώνεται ως θετική η μείωση της εμπορικής εξάρτησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, που εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να απορροφά κραδασμούς, σε περίπτωση μάλιστα που τα προβλήματα στην Ευρωζώνη ενταθούν περαιτέρω.

(sofokleousin.gr)