19 Ιουν 2012

Spiegel: Ο Ερντογάν είναι μισογύνης!


Αφιέρωμα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν και στις κακές σχέσεις που διατηρεί με τις γυναίκες φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι ένας μισογύνης που ποτέ δεν κατάφερε να έρθει κοντά με τον φεμινισμό, ενώ τελευταία οι σχέσεις του με το ασθενές φύλλο ολοένα και δυσχεραίνουν.

Πλήθος γυναικών τις...
τελευταίες εβδομάδες βγαίνει στους δρόμους και διαμαρτύρεται για την αποκήρυξη των αμβλώσεων στη γειτονική Τουρκία, μια απόφαση που φαίνεται να ελήφθη από τον κ. Ερντογάν ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να «σκεπάσει» τη σφαγή Κούρδων αμάχων που συνέβη το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη θητεία του, επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο.

Μεταξύ άλλων το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι βαθιά συντηρητικός άνθρωπος και  οι αντιλήψεις του για τις γυναίκες είναι  παραδοσιακές και παρωχημένες, ενώ η πολιτική που ασκεί στη χώρα είναι στη βάση της πατριαρχική. Το δημοσίευμα μάλιστα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Τουρκία ανέρχεται στο 29 τοις εκατό, το χαμηλότερο μεταξύ όλων των 34 χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Ο Ερντογάν δεν είναι αυτός που, όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 είπε σε μια υπάλληλο ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στις γυναίκες η είσοδος στους κύκλους της πολιτικής ηγεσίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν "ενάντια στην ανθρώπινη φύση";», συνεχίζει το άρθρο και επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός το 2010, έχοντας προσκαλέσει εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη ομολόγησε ότι «δεν πιστεύει στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Στο δημοσίευμα, τέλος, πέρα από τη σχέση του Ερνογάν με το γυναικείο κοινό, αναφέρεται και η «δεσποτική του αλαζονεία με τους διανοούμενους», όταν φέτος τον Απρίλιο προέβη σε ένα ακόμη δημόσιο ξέσπασμα. «Τι σας δίνει το δικαίωμα να εκφέρεται γνώμη για όλους και για όλα; Έχετε ένα μονοπώλιο για το θέατρο σε αυτή τη χώρα; Είναι η τέχνη το μονοπώλιο σας; Οι ημέρες αυτές ανήκουν στο παρελθόν».

(protothema.gr)