Οι τρεις συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφώνησαν χθες στο πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, ωστόσο:
* Θα υπάρξει και νέα συνάντηση (ή όσες χρειασθούν) για να βρεθεί η λύση που θα παραδοθεί στην τρόικα – το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
* Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν...
κινδυνεύει καθώς καμία πλευρά δεν έθεσε ως προϋπόθεση παραμονής της στην κυβέρνηση την υιοθέτηση των απόψεών της.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την επιμονή του Ευ. Βενιζέλου να προταθεί «σπάσιμο» του πακέτου σε δύο μέρη, ως προς την χρονική επιβολή των μέτρων. Δηλαδή στη διετία 2013-2014 η προσπάθεια να αφορά στην εξεύρεση 6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας-διαρθρωτικές αλλαγές και στην διετία 2015-2016 (σ.σ. εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα για επιμήκυνση) να εφαρμοσθούν δημοσιονομικά μέτρα 5,5 δισ. -ή και λιγότερα, εάν έχει αποδώσει τα μέγιστα η προηγούμενη προσπάθεια.
Διαφωνίες... για εσωτερική κατανάλωση
Προς τι η ενόχληση; Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνεται «για εσωτερική κατανάλωση», δεδομένου ότι το εν λόγω πακέτο των 11,5 δισ. είχε αποφασισθεί όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια, πίσω από την σημερινή επιμονή του γιατις «δύο φάσεις», βλέπουν προσπάθεια να εμφανισθεί «φιλολαϊκός» για «να ξεχαστούν οι ευθύνες των προηγούμενων καθοριστικών μηνών».
Επιμένουν δε, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν παρουσίασε την πρόταση υπό μορφή «βέτο» - πόσο μάλλον δεν την εξήρτησε από την παραμονή του κόμματός του στην κυβέρνηση συνεργασίας».
Αντιθέτως, περισσότερο «προσγειωμένο στην πραγματικότητα» χαρακτήρισαν τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έδειξε και στη χθεσινή σύσκεψη να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές».
«Θα παραδώσουμε πακέτο 11,5 δισ, τελεία»
«Σε δέκα ημέρες το πολύ η κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει στους επικεφαλής της τρόικας το πακέτο των 11,5 δις, την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2012 και το μακροοικονομικό σχέδιο μέχρι το 2020. Κι αυτό θα κάνει», δήλωσε στο Capital.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Παραπέμποντας στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, την οποία έκανε έξω από το Μαξίμου – και κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά αφού είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Από το Μαξίμου τονίζεται με νόημα ότι το σημείο της υπουργικής δήλωσης «το ζητούμενο είναι ο επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη», εκφράζει απολύτως τον πρωθυπουργό.
Κι αυτό διότι ο κ. Σαμαράς εμμένει -με τη σειρά του- στην άποψη ότι πρώτα πρέπει να δοθεί στην τρόικα το ολοκληρωμένο-επεξεργασμένο σχέδιο των 11,5 δις και μετά να τεθεί θέμα επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής και επαναδιαπραγμάτευσης δανειακών όρων που βαθαίνουν την ύφεση.
“Ψάχνουμε ισοδύναμα”
Κατά τους επιτελείς του, μάλιστα, για κάθε ποσόν αναζητούνται εναλλακτικές πηγές άντλησής του (ισοδύναμα) σε μία προσπάθεια να έχουν το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.
Για τον λόγο αυτό, επιμένουν “να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς” τις διαρροές των τελευταίων ημερών (όπως περικοπές στις συντάξεις “από το πρώτο ευρώ”), καθώς “τίποτα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας έκλεισε τη δήλωσή του έξω από το Μαξίμου με τη φράση “αν βρούμε το άριστο μίγμα θα το ανακοινώσουμε”…
Αιφνιδιαστική συνάντηση
Αιφνιδιαστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μαξίμου μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα. Η συνάντηση είχε διάρκεια 15 λεπτών και σύμφωνα με το Μαξίμου τη ζήτησε ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της έκθεσης που συντάσσει η τρόικα για τη χώρα, εάν δηλαδή κινείται σε αρνητική ή θετική κατεύθυνση.
(capital.gr)