2 Ιουλ 2012

«Για να κερδίσει η Αγκελα, πρέπει να χάσει η Ελλάδα»

«Δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην προεκλογική περίοδο θα χάσετε εσείς». Με αυτή την κυνική τοποθέτηση, ανώτερο στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εξηγεί στη Realnews πώς η Ελλάδα θα πέσει για μία ακόμα φορά θύμα των εσωτερικών κομματικών συμφερόντων της καγκελαρίου.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό non paper του κόμματος, προκειμένου η Αγκελα Μέρκελ να διατηρήσει τις πιθανότητες να είναι και πάλι καγκελάριος, πρέπει να...
πείσει τους Γερμανούς ότι ελέγχει και τη χώρα της και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και πως μπορεί να εγγυηθεί την εσωτερική σταθερότητα εν μέσω της βαθιάς ύφεσης των εταίρων της.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Realnews, στο εν λόγω έγγραφο στρατηγικής αναλύεται η διακύμανση των δημοσκοπικών επιδόσεων των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ, ενώ περιλαμβάνεται λεπτομερώς η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ποιοτικών ερευνών και «focus group» για όλα τα επίμαχα θέματα και τις επιμέρους πολιτικές, όπως εργασία, πρόνοια, ασφάλιση, παιδεία, ακόμη και ενέργεια.

«Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Οσο η καγκελάριος εμφανιζόταν αμετακίνητη, όσο ήταν πράγματι η «Frau nein», τα ποσοστά της ανέβαιναν σταθερά, όπως και η αποδοχή που είχε η ίδια ακόμη και από πολίτες που δεν ψηφίζουν το κόμμα της», αναφέρει το κομματικό στέλεχος.

Στις δημοσκοπήσεις, η Αγκελα Μέρκελ παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη αντοχή, ειδικά για καγκελάριο που διανύει δεύτερη θητεία. Η CDU συγκέντρωσε στις εκλογές του 2009 ποσοστό 33,8%, το οποίο δημοσκοπικά έφθασε τον περασμένο Φεβρουάριο το 38%, για να πέσει όμως τον Μάιο στο 31%. Επιπλέον, ο «μικρός» κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι (FDP), από το 14,6% κινδυνεύουν πλέον να μείνουν εκτός Βουλής.

Το πολιτικό βαρόμετρο

Αντίστοιχα, οι Σοσιαλιστές από το 23% των εκλογών ανέβηκαν στο 27% και παρέμεναν σταθεροί για μήνες, ωστόσο στο πρόσφατο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του ZDF έφθασαν το 32%, με τους φυσικούς εταίρους τους, τους Πράσινους, στο 14%.

Ωστόσο, στις απόρρητες δημοσκοπήσεις η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για την κυβέρνηση, η οποία δείχνει πλέον να φθείρεται με γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που δημιουργεί εμφανή εκνευρισμό στην καγκελαρία. Στην Αθήνα, βεβαίως, θυμόμαστε καλά ότι η αρχή της ελληνικής κρίσης συνέπεσε με απανωτές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες αποδοκιμάστηκαν.

Οι αποφάσεις τότε και η ρητορική της καγκελαρίου βρίσκονταν σε άμεση συνάρτηση με το προεκλογικό κλίμα στη χώρα της. Είχε, μάλιστα, κατορθώσει η πτώση του κόμματός της να αφήνει ανέγγιχτο το προσωπικό πολιτικό της κεφάλαιο. Αυτά, όμως, συνέβαιναν πέρυσι. Φέτος η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Η χρονιά μπήκε με το... αριστερό πόδι, με το σκάνδαλο και την αναγκαστική απομάκρυνση του Ομοσπονδιακού Προέδρου Κριστιάν Βουλφ, πρώην προστατευόμενου και προσωπική επιλογή της Αγκελα Μέρκελ. Αμέσως μετά ήρθε η υποχώρησή της, με την -εξίσου αναγκαστική- επιλογή του Γιόαχιμ Γκάουκ, του ανθρώπου που είχε αρχικά απορρίψει για την προεδρία.

Κατόπιν ήρθαν οι πανηγυρικές ήττες στις εκλογές για την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Σάαρ. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, καρατόμησε με απαράμιλλο κυνισμό έναν ακόμη προστατευόμενό της, τον υπουργό Περιβάλλοντος και υποψήφιο στις τοπικές εκλογές Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επειδή τόλμησε να... χάσει.

Το κλίμα, λοιπόν, έχει αλλάξει για την Αγκελα Μέρκελ. Οπως περιγράφεται στο έγγραφο της CDU, η στρατηγική της καγκελαρίου αμέσως μετά το καλοκαίρι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2013.

Θα πρέπει, λοιπόν, όπως επισημαίνεται, η «γραμμή» της καγκελαρίου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, να χαραχτεί με εξαιρετική προσοχή, καθώς η κρίση αρχίζει -έστω ελεγχόμενα- να πλησιάζει τη Γερμανία. Η ανάπτυξη συρρικνώνεται, οι εξαγωγές μειώνονται και η «ιστορικά χαμηλή» ανεργία δείχνει τάσεις αύξησης.

Ανησυχούν για τις καταθέσεις

Οι Γερμανοί αρχίζουν να ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών και των καταθέσεών τους, συνειδητοποιώντας ότι η κρίση δεν είναι δυνατόν να πλήξει όλους εκτός από τους ίδιους, όπως τους έλεγε ώς τώρα η καγκελάριος.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε δημοσκόπηση της περασμένης Πέμπτης μόλις το 36% θεωρούσε την Αγκελα Μέρκελ ικανή να περάσει τις θέσεις της στη Σύνοδο Κορυφής. «Η επιμονή της, τελευταία, να επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να υπερφορτώνεται η Γερμανία και ότι οι δυνατότητες της χώρας της δεν είναι ανεξάντλητες, ή η φράση «ευρωομόλογα πάνω από το πτώμα μου», εντάσσονται ακριβώς στις ανάγκες αυτής της στρατηγικής», εξηγεί το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών.

Ετσι, όμως, οι Γερμανοί δεν θεωρούν την Ευρώπη και τους αδύναμους εταίρους απειλή της ευημερίας τους; «Αυτό συμβαίνει ήδη», απαντά και τονίζει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν σε συνδυασμό με την εκτίμηση του κινδύνου από μια πιθανή έξοδό της από την ευρωζώνη και του επικοινωνιακού ρίσκου από μια τέτοια αναστάτωση.

Αν, δηλαδή, η κατάσταση κριθεί διαχειρίσιμη, οικονομικά και επικοινωνιακά, όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα είναι ανοιχτά.

(Realnews)