4 Ιουλ 2012

Η ώρα της τρόικας και του μπρα ντε φερ


Ανήσυχοι οι τροϊκανοί για το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.

Με ρεαλισμό η πρώτη συζήτηση Σαμαρά με την τρόικα...


Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη για την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας οι οποίοι περιμένουν με αγωνία την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων την Παρασκευή στη Βουλή.

Το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου θα συναντηθούν οι τρεις εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης κ.κ. Λαζαρίδης, Σκαναδαλίδης και Χατζησωκράτης. Στην ατζέντα συνάντησης οι προγραμματικές δηλώσεις, ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ΔΕΚΟ.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες του Real.gr στους κόλπους των εταίρων και δανειστών μας υπάρχει ανησυχία λόγω του περιεχομένου της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων το οποίο σε πολλά του σημεία αναιρεί επί της ουσίας συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του PSI και του μνημονίου.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζαν ότι η συζήτηση με την τρόικα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον κ. Σαμαρά από τη στιγμή που ήδη υπάρχει μεγάλη καχυποψία για την Ελλάδα ως προς την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Επί του παρόντος σημειώνουν ότι στο τραπέζι θα μπουν τα «εφικτά»: Αποδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%.

Στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν στο Real.gr ότι ο Πρωθυπουργός «έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και σκοπεύει να κινηθεί με ρεαλισμό αλλά και αποφασιστικότητα». Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο κ. Σαμαράς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα θέσει στην τρόικα όλα τα στοιχεία (ύφεση, ανεργία, χρέος,) που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα επί της ουσίας απέτυχε σε μία προσπάθεια να αποφύγει τυχόν νέα αιτήματα για μέτρα τα οποία έχει απορρίψει με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο πολιτικών εταίρων.

Για το σκέλος της επαναδιαπραγμάτευσης, όπως θα φανεί και από τις προγραμματικές του δηλώσεις, επιλέγει να κινηθεί βήμα – βήμα δείχνοντας πρώτα απτά αποτελέσματα στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αποκρατικοποιήσεις: Να προχωρήσουν όλες όσες έχουν δρομολογηθεί αλλά έμειναν στα χαρτιά – με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι ο ΟΣΕ και το εάν η κυβέρνηση θα αποφασίσει να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση και άλλα «φιλέτα» του δημοσίου εκτός του Ελληνικού.

Συγχωνεύσεις φορέων: Ο κ. Σαμαράς συζήτησε το θέμα χθες το μεσημέρι με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Μανιτάκη και εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει εντολή για «λουκέτα» σε ανενεργούς οργανισμούς του δημοσίου. Ο ίδιος πάντως, όπως και οι άλλοι δυο πολιτικοί αρχηγοί, απορρίπτει τα περί απολύσεων κάτι που σημαίνει ότι η τρόικα θα πρέπει να δεχθεί το μέτρο της εφεδρείας για το οποίο δεν είχε δείξει… μεγάλο ενθουσιασμό όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον κ. Σαμαρά στο Ζάππειο.

Ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου τρέφει αυταπάτες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί εδώ και τώρα να ζητήσει να ανέβει στο «τρένο» της ισπανό - ιταλικής λύσης καθώς οι έως τώρα δηλώσεις που έχουν γίνει από αξιωματούχους των Βρυξελλών δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και σίγουρα πριν αλλάξουν πολλά πράγματα στην οικονομία να διεκδικήσει με αξιώσεις να ενταχθεί στη λύση του Ιουνίου.

«Έχουμε οικονομικό πόλεμο μπροστά μας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε έναν κοινωνικό ή πολιτικό εμφύλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο αποφασιστική θα εμφανιστεί η κυβέρνηση στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Νωρίτερα πάντως, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία των κυρίων Ρομπέι και Μπαρόζο η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου ζήτησε ευθέως να μπει και η Ελλάδα στη συγκεκριμένη συμφωνία επικαλούμενη την «αρχή της ισονομίας» των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(real.gr)