31 Ιουλ 2012

Χ. Σταϊκούρας: «Είμαστε σε οριακό σημείο» (βίντεο)


Στις εκκρεμότητες που αφορούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 και στη δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να υπάρξει τα επόμενα δύο χρόνια αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Για τον προϋπολογισμό του 2012, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως...
 οι εκκρεμότητες είναι οι δόσεις των φορολογικών δηλώσεων, τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και στον τρόπο εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Σχετικά με το πακέτο των 11,5 δις ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό που χρειάζεται είναι «από την πλευρά μας σκληρή διαπραγμάτευση, φερεγγυότητα, αξιοπιστία και από την μεριά των εταίρων αλληλεγγύη και σεβασμός στις θυσίες του ελληνικού λαού», ενώ σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις τόνισε: «Γίνεται σοβαρή προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,5 δις να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερο». Για το θέμα, εξήγησε πως χρειάζεται «συζήτηση με εταίρους για να δούμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και συζήτηση με τα υπουργεία».

Τα «αγκάθια» στην κυβερνητική συνοχή

Διαφορετική προσέγγιση για τους χειρισμούς απέναντι στην Τρόικα δείχνουν να έχουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Επιδίωξη μας είναι να πάνε παράλληλα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ με το αίτημα για επιμήκυνση. Ωστόσο τα μέτρα είναι μέτρα» τόνιζε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου».

Ωστόσο το μεγάλο «πακέτο» των περικοπών είναι εκείνο που δημιουργεί τα πρώτα ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή.

(real.gr)