24 Αυγ 2012

Ψυχικά υγιής ο Μπράιβικ - 21 χρόνια κάθειρξη


Την απόφαση της δικαιοσύνης περίμεναν σήμερα με αγωνία οι οικογένειες των 77 θυμάτων του Άντερς Μπέρικ Μπράιβικ, του εξτρεμιστή ακροδεξιού που στις 22 Ιουλίου προκάλεσε τον θάνατο 8 ανθρώπων με βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στη συνέχεια δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 άτομα στο νησί Ουτόγια, στην πλειοψηφία τους έφηβους.

Όπως ανακοίνωσε το Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο, ο Μπράιβικ κρίθηκε ψυχικά υγιής και ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. Το Δικαστήριο τον καταδίκασε στην...
ανωτάτη των ποινών και θα επιστρέψει στο κελί όπου κρατείται σε συνθήκες ύψιστης ασφαλείας από την σύλληψη του μέχρι σήμερα . Στην Νορβηγία αυτό σημαίνει κάθειρξη 21ετών καθώς δεν υπάρχει η ποινή των ισοβίων. Στην συνέχεια, για ένα διάστημα θα παρακολουθείται από ψυχιάτρους και κοινωνιολόγους και –αν κριθεί επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια- η ποινή αυτή μπορεί να παραταθεί.

Ο ίδιος-κατά τη διάρκεια της δίκης – έχει παραδεχτεί με υπερηφάνεια τις πράξεις του και η εισαγγελία έχει ζητήσει τον επ’ αόριστον εγκλεισμό του Μπράιβικ σε ψυχιατρική κλινική, χαρακτηρίζοντας τον « ψυχασθενή».

Ο Μπράιβικ έχει αρνηθεί ότι πάσχει ψυχικά και θέλει να δικαστεί ως έχοντας σώας τας φρένας. Μάλιστα , δηλώνει ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει ότι έχει το ακαταλόγιστο και δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, θα ασκήσει έφεση. Σε τέτοια περίπτωση η επαναληπτική εξέταση της υπόθεσης δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2013.

Ακόμα όμως και κρινόταν ότι είναι ψυχωτικός και δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος, ο Μπράιβικ δεν θα κλεινόταν σε ψυχιατρική κλινική – όπως έχει ζητήσει η νορβηγική εισαγγελία. Η συντήρησή του σε ειδικό ψυχιατρείο θα κόστιζε στον προϋπολογισμό της Νορβηγίας τετραπλάσια απ΄ ότι στη φυλακή.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπράιβικ θα μεταφερθεί και πάλι στην φυλακή Ιλά , αλλά θα εκτίσει την ποινή του σε ειδική ψυχιατρική πτέρυγα που θα χτιστεί ειδικά για αυτόν και θα παρακολουθείται από 17 ειδικούς.

(real.gr)