30 Αυγ 2012

Εχουν καεί περισσότερα από 550.000 στρέμματα


Ενα από τα χειρότερα καλοκαίρια, από πλευράς πυρκαγιών, είναι το φετινό για την Ελλάδα και ο απολογισμός αναμένεται να είναι τραγικός. Περισσότερα από 550.000 στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη, πευκόφυτες περιοχές σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχουν πια, εκατομμύρια ευρώ είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί αγρότες εξαιτίας της καταστροφής των καλλιεργειών τους.

Ευτυχώς, δεν έχουν υπάρξει εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και...
φυσικά δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, ωστόσο, η καλοκαιρινή περίοδος, και ειδικά ο Αύγουστος, αφήνει πίσω του στάχτες κι αποκαϊδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2011, σύμφωνα με τα στατιστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε όλη την επικράτεια κάηκαν 349.621 στρέμματα με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις να ξεπερνούν τα 150.000 στρέμματα.

Χίος
Φέτος, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο είχαν καεί περί τα 400.000 στρέμματα, ενώ μέσα σε λίγες ημέρες καταστράφηκε μεγάλο μέρος της Χίου, εκτιμάται πάνω από 150.000 στρέμματα. Το τελευταίο δεκαήμερο και σε καθημερινή βάση οι πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα. Υπενθυμίζεται ότι στο χειρότερο καλοκαίρι για την Ελλάδα, το 2007, είχαν καεί 3,5 εκατ. στρέμματα γης και είχαν χάσει τη ζωή τους 80 άτομα.

Φέτος παρατηρείται αύξηση 20% στον αριθμό των πυρκαγιών από την αρχή της χρονιάς μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπου καταγράφηκαν περί τα 5.500 περιστατικά ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν καταγραφεί, 4.639 φωτιές. Σε ορισμένες πυρκαγιές, ωστόσο, η καταστροφή πανέμορφων δασικών εκτάσεων είναι ανυπολόγιστη.

Ρόδος
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ρόδου, όπου η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τρίτη και μέχρι χθες είχε κάψει περί τα 7.000 στρέμματα πευκοδάσους. Το μεσημέρι της Τετάρτης η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν πέρασε στην περίφημη κοιλάδα με τις πεταλούδες. Οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή, πάντως, είχαν προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην περιοχή μεταξύ Σορωνής και Αγίου Σουλά και το νησί είχε τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο νησί των Ιπποτών επιχειρούσαν χθες 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 67 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 21 οχήματα υδροφόρες και μπουλνόζες των δήμων.

Υδρα
Επικίνδυνες ήταν οι πυρκαγιές στην Υδρα σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστη, στη Φλώρινα στη θέση Καραγιάννη, μακριά από οικισμούς και στη θέση Σμάρι στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεν απειλούνται κατοικίες, καθώς το πύρινο μέτωπο καίει δασική έκταση σε ορεινό σημείο μακριά από οικισμούς. Σε ύφεση ήταν η φωτιά στη Ζάκυνθο, ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στον Ομαλό στα Χανιά, στη Κυλλήνη, στην Ηλεία, αλλά και στην Κύμη στην Εύβοια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη, τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο και τη Νότια Εύβοια (Κύμη - Αλιβέρι, Κάρυστο). Εν τω μεταξύ, προφυλακίστηκε ο 24χρονος βοσκός ο οποίος ομολόγησε 12 πυρκαγιές φέτος στη Χίο, ωστόσο, σύμφωνα με το δικηγόρο του, θα ζητήσει ψυχιατρική εξέταση καθώς χρήζει ιατρικής βοήθειας.

(imerisia.gr)