1 Αυγ 2012

Ο Μόντι ελπίζει, ο Ντράγκι αποφασίζει


Η αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο Μάριο Ντράγκι υπέρ του ευρώ έχει αρχίσει. Αλλά βρίσκει την Ευρώπη σε διαφορετική φάση – και από άποψη διάθεσης.

Ο Μάριο Μόντι ξεκίνησε χθες τη μίνι περιοδεία του από το Παρίσι βλέποντας φως στην άκρη του τούνελ από...
τα σκοτάδια του οποίου η Γηραιά Ηπειρος προσπαθεί να βγει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Στο Παρίσι όλα κύλησαν ομαλά.

Μόντι και Ολάντ παγίωσαν την ύπαρξη ενός γαλλοϊταλικού άξονα που κινείται παράλληλα με τον γαλλογερμανικό. Ασφαλώς πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον ιταλό Πρωθυπουργό στο Ελσίνκι, όπου σήμερα θα προσπαθήσει να πείσει τους φινλανδούς εταίρους του για την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων.

Κλίμα αναβρασμού επικρατεί και στη Γερμανία όπου δημοσκοπήσεις, δηλώσεις και δημοσιεύματα χαλάνε τις διακοπές της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως φαίνεται, ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψει μια νέα φάση αναταραχής των αγορών και ευρωπαϊκής εσωστρέφειας. Ή, όπως το έθεσε ένας επενδυτής, «να βγάλει πραγματικά έναν μεγάλο λαγό από το καπέλο του».

Φως στο τούνελ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης είδε ο Μάριο Μόντι πριν πετάξει για το Παρίσι όπου χθες συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο ιταλός Πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας από τη Ρώμη πρώτα προς τους πολίτες της χώρας του κι έπειτα προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους: «Είναι ένα τούνελ αλλά η άκρη του έχει αρχίσει να φωτίζεται, κι εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη πλησιάζουμε στο τέλος του τούνελ», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της κρατικής RAI.


Ο «ΛΑΓΟΣ»

Ο Μάριο Μόντι δεν διευκρίνισε πώς θα φτάσει η ευρωζώνη στην άκρη του τούνελ. Η δύσκολη δουλειά έχει ανατεθεί στον Μάριο Ντράγκι για τον οποίον επενδυτής σημείωνε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι «θα κάνει καλά να βγάλει έναν μεγάλο λαγό από το καπέλο του». Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας προσέφεραν τη δική τους συμβολή καλώντας για ακόμη μια φορά σε ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής πρέπει να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή. Οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί και εργαλεία πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την απασχόληση πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στο κοινό τους ανακοινωθέν.

Η αναφορά στην απασχόληση δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία στην Ιταλία έχει αυξηθεί σε ποσοστό 37,5% σε ετήσια βάση. Σε ύψος ρεκόρ έφτασε και η ανεργία στην ευρωζώνη φτάνοντας στο 11,2%. Η καλπάζουσα ανεργία αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο τα μάτια είναι καρφωμένα στον Μάριο Ντράγκι και την πρωτοβουλία των κινήσεων που αναμένουν άπαντες να αναλάβει για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η αναφορά στο πρόσωπο του διοικητή της ΕΚΤ ήταν επομένως επιβεβλημένη στο κοινό ανακοινωθέν. Ρώμη και Παρίσι «εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ενώ υπενθυμίζουν ότι «διάφορες χώρες της ευρωζώνης υποχρεώνονται σήμερα να αναχρηματοδοτηθούν με πολύ υψηλά επιτόκια παρά το γεγονός ότι προωθούν τις δύσκολες αλλά απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Η συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαιώνει τη δημιουργία ενός γαλλοϊταλικού άξονα, ο οποίος λειτουργεί παράλληλα με τον άξονα που ορίζεται από το Παρίσι και το Βερολίνο. «Η ποιότητα των σχέσεών μας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να ρυθμίσουμε τα θέματα της ευθύνης μας και να ενισχύσουμε την ευρωζώνη», δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη συμφωνία για μια διμερή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Λυών στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ

«Η εξαιρετική δουλειά» που έκαναν Ιταλία και Γαλλία «συνέβαλε στα καλά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στα τέλη του Ιουνίου», σημείωσε από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι. Ο ιταλός Πρωθυπουργός ξεκίνησε από το Παρίσι τη μίνι περιοδεία που πραγματοποιεί και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ που πραγματοποιείται αύριο. Σήμερα τον περιμένει ένα σαφώς πιο δύσκολο ραντεβού στο Ελσίνκι.

Η περιοδεία του Μόντι ολοκληρώνεται την Πέμπτη στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Μαριάνο Ραχόι. Αλλά ούτε στην ισπανική πρωτεύουσα είναι εύκολα τα πράγματα. Οι Βρυξέλλες αναμένουν «εντός των ημερών» από τον ισπανό Πρωθυπουργό το πολυετές σχέδιο προκειμένου να εγκρίνουν κατά ένα έτος την παράταση για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%.

(tanea.gr)