28 Αυγ 2012

Στην «αγκαλιά» βοήθειας της Μαδρίτης η Καταλονία λόγω χρεών


Οικονομική βοήθεια της τάξης των 5,02 δισεκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να ζητήσει η Καταλονία από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, γινόμενη η τρίτη ανάμεσα στις 17 αυτόνομες περιοχές της ιβηρικής χώρας η οποία ζητά βοήθεια από τη Μαδρίτη.

«Η κυβέρνηση [της Καταλονίας] αποφάσισε να...
ζητήσει την συμμετοχή στο ταμείο ρευστότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καταλανικής διοίκησης, Φρανσέσκ Χομς, αναφερόμενος στον μηχανισμό 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δημιουργήσει η Μαδρίτη προκειμένου να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες αυτόνομες κοινότητες.

Ωστόσο, ο κ. Χομς αποσαφήνισε πως η Καταλονία, αυτονομιστικά υπερήφανη και συνάμα υπεύθυνη για το 25% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στην Ισπανία, δεν πρόκειται να «αποδεχτεί πολιτικούς όρους» που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της από τη Μαδρίτη.

Το αίτημα της Καταλονίας καταδεικνύει ότι ακόμα και οι οικονομικά ισχυρότερες και παραγωγικότερες περιοχές της Ισπανίας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Πέραν της Καταλονίας, οι περιοχές της Βαλένθια και της Μούρθια έχουν ήδη ζητήσει υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση.

Τα υπέρογκα χρέη των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιβηρική χώρα. Το συνολικό χρέος των αυτόνομων περιοχών ανέρχεται στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ, 36 δισ. πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2012, ενώ μονάχα η Καταλονία έχει χρέος που υπερβαίνει τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το πρόβλημα των αυτόνομων περιοχών είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο, καθώς οι επαρχίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Επομένως, εάν αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα η μοναδική επιλογή που έχουν είναι η περικοπή δαπανών. Εάν αυτό το μέτρο αποδειχτεί ανεπαρκές, τότε υποχρεώνονται να καταφύγουν στη Μαδρίτη για βοήθεια.
 
(skai.gr)