24 Αυγ 2012

Μέρκελ: Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας- Σαμαράς: Η Ελλάδα θα αποδείξει τη συνέπειά της


«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει ό,τι εχει υποσχεθεί τα λόγια, πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

«Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», συμπλήρωσε η Άγκελα Μέρκελ...


«Δεν μας αρέσει να ζούμε με δανεικά. Η Ελλάδα θα αποδείξει τη συνέπεια της για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την Άγκελα Μερκελ ως ένα πρώτο βήμα για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε :

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί. Ξέρω ότι ζητάμε από τους πολίτες να υποστούν τα πάνδεινα. 5 χρόνια σε αυτή την έρημο την οποία διανύουν χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας. Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι πάνω απ όλα νόμισμα. Είναι η ιδέα μιας ενιαίας ολοκληρωμένης ευρώπης Για αυτό πρέπει να κινηθούμε προς μια ενιαία κατεύθυνση. Εξηγήσαμε πως σε κάθε βήμα περιμένουμε ένα αποτέλεσμα. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Περιμένουμε από την Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει όσα μας έχει υποσχεθεί. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις. Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από τη Γερμανία ότι δεν θα φτάσει σε συμπεράσματα χωρίς στοιχεία, την έκθεση της Τρόικα. Συμφωνήσαμε ότι οι διμερείς σχέσεις θα συνεχιστούν. Το να τηρεί κανείς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, αυτό είναι εκείνο που θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να πιστεψει ότι υπάρχει κοινή πλεύση. Η ευρωκρίση θα λυθεί βήμα βήμα. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση.»

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήρε στη συνέχεια το λόγο και τόνισε οτι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η νέα εκθεση της τρόικας θα το σηματοδοτει. Οι πράξεις έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια.

Ο πρωθυπουργός έστειλε τρία μηνύματα και επισήμανε οτι θα φέρουμε αποτελέσματα. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε οτι «αυτή τη στιγμή εξαλείφουμε ταυτόχρονα 2 ελλείμματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα κσι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας. θα πετύχουμε τους στόχους μας εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο. Χρειαζόμαστε μια δυνατότητα για να μας δώσετε να αναπτυχθούμε στο επίπεδο που μας αξίζει. Αυτό θα σηματοδοτήσει τη δύναμη της Ευρώπης. Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα σε δύο χώρες. Είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για ένα νέο ξεκίνημα».

(ert.gr)