29 Αυγ 2012

Τέσσερα αγκάθια στη σύσκεψη των τριών


Το μαχάιρι στα ειδικά μισθολόγια, η εφεδρεία στο Δημόσιο, οι μειώσεις στις συντάξεις αλλά και τα εσωκομματικά «μέτωπα» είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα παραπάνω τέσσερα αγκάθια δοκιμάζουν την αντοχή της τρικομματικής συνεργασίας και τη συνοχή της ενόψει μάλιστα και...
της έναρξης των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή δίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ η τρικομματική συμμαχία  θα πρέπει να βρει έναν κοινό παρονομαστή καθώς πληθαίνουν τα μηνύματα και οι έμμεσες προειδοποιήσεις για την ανάγκη υπερψήφισης του πακέτου, όταν θα έρθει στη Βουλή.

Το τελικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο θα έχουν σήμερα μπροστά τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ κατά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έως την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Σεπτεμβρίου), αλλά έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου για το σχέδιο των περικοπών που θα εξετάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά, ενώ πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξουν διαρροές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων.

Ειδικότερα για τα ειδικά μισθολόγια, το θέμα εξετάστηκε τη Δευτέρα σε τρίωρη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους υπουργούς Άμυνας και Προσταίας του Πολίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αποφευχθούν οι περικοπές, καθώς η τρόικα -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει απορρίψει την αντικατάσταση των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου των 3,2 δισ ευρώ, που συμφωνήθηκε με την τρόικα στη προηγούμενη αξιολόγηση, ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.


Παράλληλα με το θέμα του ειδικού μισθολογίου, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τρία ακόμη ζητήματα που έχουν εξελιχθεί σε αγκάθια για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και την κυβερνητική συμμαχία:


1 Την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με βασικό επιχείρημα ότι οδηγεί σε απολύσεις υπαλλήλων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με το νέο σχέδιο της διαθεσιμότητας (για 40.000 απομακρύνσεις εντός διετίας) που εξέτασαν ο κ. Στουρνάρας με τον, προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και αφορά υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί και να βρεθεί κοινός τόπος.


2 Τη μείωση των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ που περιλαμβάνεται στην τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Την περικοπή είχαν απορρίψει σε πρώτη φάση οι τρεις αρχηγοί, αλλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα 400 εκατ. ευρώ. Με τη μείωση οι συντάξεις του ΟΓΑ θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009 (330 ευρώ μηνιαίως).


3 Το κατώτατο όριο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Κατά την αρχική φάση των διαβουλεύσεων οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ανέβαζαν τον πήχη πάνω από τα 1.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει στο δικό του σχέδιο εναλλακτικές κλίμακες, αλλά οι ίδιες πηγές θεωρούν η τελική μάχη των αρχηγών θα δοθεί στα επίπεδα των 700-800 ευρώ.


4 Προεξοφλείται ότι οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν και για το κλίμα που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, ενόψει των σκληρών μέτρων. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν ήδη προειδοποιήσει με διαγραφές και σε μια αυστηρή γραμμή θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθούν και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Αυστηρό μήνυμα, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές θα στείλει ο κ. Σαμαράς τόσο κατά την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (για την εκλογή νέου γραμματέα) όσο και στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Τρίτη.

(tanea.gr)