24 Αυγ 2012

Tο 40% των Αμερικανών δεν πιστεύει σε θεό

Μια δημοσκόπηση που έκανε η WIN στην Αμερική την περασμένη εβδομάδα για την καταδίκη των τριών κοριτσιών Pussy Riot στη Ρωσία έφερε στην επιφάνεια και ένα πρόβλημα το οποίο δεν περίμενε κανένας.

Το 68.3% εκείνων που ρωτηθήκαν συντάχθηκε με τις κοπέλες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό έκρινε πως η καταδίκη τους είναι απόδειξη της επιστροφής της Ρωσίας στη σταλινική "φίμωση της ενημέρωσης" αλλά μόνο ένα...
σχετικά μικρό ποσοστό, σχεδόν το 35%, διαφωνεί με τον χώρο όπου έγινε η διαμαρτυρια--δηλαδή στην Μητρόπολη της Μοσχας--και δικαιολογεί την αντίδραση του ορθόδοξου χριστιανικού πληθυσμού.

Αυτό το τελευταίο άνοιξε τον ασκό του Αιολου. Πολιτικοί αναλυτές, διανοούμενοι αλλά και κληρικοί σε δημόσιες εμφανίσεις, με άρθρα και σε τηλεοπτικές παρουσίες συμφώνησαν ότι η θρησκεία δεν απασχολεί σήμερα τους Αμερικάνους.

Σε ενίσχυση των απόψεων τους δυο εταιρίες δημοσκοπήσεων, η Gallup και η Pew, ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφατες μετρήσεις τους δείχνουν ότι ένα 40% του πληθυσμού δεν πιστεύει σε θεό (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι) ενώ το 2005 το ποσοστό μόλις έφθανε το 25%.

Κάτι ακόμη πιο σημαντικό, κατά τους αναλυτές του Pew, είναι ότι σήμερα το 5% των Αμερικάνων δεν δυσκολεύεται να δηλώσει ότι "είναι άθεος". Πριν πέντε χρόνια το ποσοστό "εκείνων που τολμούσαν" μόλις έφθανε το 0.5%. Σήμερα στην Αμερική υπάρχει ένα κίνημα αθειστων--ο "Νέος Αθεϊσμός"--και πριν λίγους μήνες στο κέντρο της Ουάσιγκτον συγκεντρωθήκαν αρκετές εκατοντάδες οπαδοί του αθεϊστικού "Συνασπισμού της Λογικής". Τους τελευταίους 18 μήνες εκδόθηκαν στην Αμερική έντεκα βιβλία με σαφώς αθεϊστικό περιεχόμενο, διπλάσια σε αριθμό εκείνων που εκδόθηκαν μεταξύ 2001 και 2010.

Μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός δεν διανοήθηκε να δείξει συμπάθεια προς τους αθεϊστές. Κανένας όμως δεν προεξοφλεί ότι δεν θα εμφανιστούν και αθεϊστές υποψήφιοι για κάποιο πολιτικό αξιωμα. Μήπως πριν από δέκα χρόνια τολμούσε κανένας να δείξει έστω συμπάθεια προς τους "γκέι";

(tovima.gr)