Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε ενώπιον κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής στο Βερολίνο των επιδόσεών της ως νεαρό μέλος του υπουργικού συμβουλίου στη δεκαετία του '90, αρνούμενη ότι έσφαλε στην απόφασή της για την εγκατάσταση ενός σημείου απόθεσης πυρηνικών αποβλήτων.
Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ, όταν...
είχαν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες στο σημείο εναπόθεσης του Γκορλέμπεν, νότια του Αμβούργου.
«Έως τα τέλη της 13ης κοινοβουλευτικής θητείας (1994-98) δεν υπήρχαν αξιόπιστες ενδείξεις ότι το Γκορλέμπεν δεν αποτελούσε την κατάλληλη τοποθεσία» τόνισε ενώπιον της επιτροπής.
Ογκώδεις διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί κατά καιρούς εναντίον του σχεδίου εναπόθεσης εκατοντάδων δοχείων, που περιέχουν ανενεργά πυρηνικά υλικά σε βάθος 860 μέτρων, μέσα σε μία κατασκευή από στερεό άλας για την οποία εικάζεται πως δεν είναι ικανή να τα συγκρατήσει και πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για διαρροές.
Το σημείο εναπόθεσης παραμένει άδειο και οι επικριτές της Μέρκελ της καταλογίζουν ότι επέτρεψε να διανοιχτούν σήραγγες στο σημείο χωρίς να δοθεί μεγάλη προσοχή στους έλεγχους για πιθανά μειονεκτήματα και αστοχίες.
«Άποψή μας ήταν πως ένας ταχύς έλεγχος ήταν απαραίτητος για να καταστεί σαφές εάν έπρεπε να επιλεγεί το Γκορλέμπεν ή όχι» τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως το Βερολίνο ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν είναι κατάλληλο να αποτελέσει το σημείο ταφής υψηλής περιεκτικότητας πυρηνικών αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο.
Αφότου αναρριχήθηκε στην καγκελαρία το 2005, η Μέρκελ έχει κληθεί μόνον άλλη μία φορά, το περασμένο έτος, για να καταθέσει ενώπιον επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η Μέρκελ έκανε μία απροσδόκητη στροφή στην πυρηνική πολιτική της, εισάγοντας ένα σχέδιο για απαγκίστρωση της χώρας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέσα σε μία δεκαετία.
(tanea.gr)