Ενδεχόμενη νέα ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας μπορεί να προέλθει μόνο από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης επανέλαβε σήμερα ο Jorgen Asmussen, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τονίζοντας εκ νέου πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανακουφίσει τη χώρα από το χρέος προσφέροντας επιπλέον χρηματοδότηση...
"Η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τη χρηματοδότηση κυβερνητικών χρεών από την Κεντρική Τράπεζα", είπε σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι αγορές θα γίνονται μόνο υπό πολύ αυστηρούς όρους. "Τα μη συμβατικά μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν έως ότου ο μηχανισμός μετάδοσης της πολιτικής είναι και πάλι λειτουργικός", πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ και η γερμανική Bundesbank μπορούν να συνεργαστούν, παρά τις διαφωνίες τους γύρω από το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος μάλιστα παραδέχτηκε πως μοιράζεται πολλές κοινές απόψεις με τον διοικητή της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Jens Weidmann.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να αποφύγει ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης να αντανακλάται στα επιτόκια δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών.
Ξεχωριστά ο Asmussen τόνισε την ανάγκη η Ευρωζώνη να εφαρμόσει αυστηρές μεταρρυθμίσεις, πέραν των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν οι χώρες.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν δανείζουν ακόμη στα νοικοκυριά, διαπιστώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο, η ΕΚΤ "πλημμύρισε" την αγορά με ρευστότητα άνω του 1 τρισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων δανείων, σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης της πιστωτικής ανάπτυξης.
"Αυτό που δεν βλέπουμε να συμβαίνει, είναι η ρευστότητα αυτή να φτάνει στην οικονομία", είπε ο Asmussen. ΄Η πιστωτική επέκταση είναι πολύ μέτρια".
Παρά την πλεονάζουσα ρευστότητα, συνέχισε ο αξιωματούχος, οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν αυστηρά συγκρατημένες, ενώ η Κεντρική Τράπεζα θα εμμείνει στην αποστολή της για διασφάλιση της σταθερότητας τιμών. Ο ίδιος τόνισε πως οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς εντός της Ευρωζώνης.
(capital.gr)