Εκτός πορείας είναι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εκτιμά σε πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America-Merill Lynch, σημειώνοντας όμως ότι η πιθανότερη εκδοχή των εξελίξεων είναι η κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών από την τρόικα. Προϋπόθεση για αυτό είναι η συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις από την κυβέρνηση.
Οι Αθανάσιος Βαμβακίδης και Σοφία Σαλίμ, αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τονίζουν ότι...
η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει κενά σε περίπτωση διετούς επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος.
Προσθέτουν ότι για να επιστρέψει η δυναμική του χρέους εντός στόχων μνημονίου απαιτείται νέο κούρεμα ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την προϋπόθεση πιστής εφαρμογής του προγράμματος στο εξής. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι το 1/3 του οφέλους από τη διαδικασία PSI εξανεμίστηκε λόγω των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που συμμετείχαν στο κούρεμα.
Παρόλα αυτά οι αναλυτές της BoA-Merill Lynch εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις, η τρόικα θα βρει τρόπο να καλύψει το αναπόφευκτο χρηματοδοτικό κενό και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους. «Το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης από μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη δε θα ήταν κατά την άποψή μας η προτιμητέα επιλογή», εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Στις επιλογές της τρόικας περιλαμβάνονται η επίσπευση εκταμίευσης δόσεων του τελευταίου πακέτου στήριξης, η παράταση του χρόνου ωρίμανσης διμερών δανείων από την πρώτη διάσωση ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Βρετανοί αναλυτές υποστηρίζουν εξαρχής ότι πρέπει να υπάρξει και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν επίσημοι πιστωτές.
Σε περίπτωση κωλυσιεργιών από την ελληνική πλευρά οι Βαμβακίδης και Σαλίμ τονίζουν ότι η τρόικα σχεδόν δε θα έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εντός μηνών. «Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκρίνει τα απαιτούμενα μέτρα για τον τρέχοντα έλεγχο του προγράμματος, τότε η Ελλάδα θα είναι σαν να τραβά μόνη την πρίζα, επιλέγοντας ουσιαστικά την έξοδο από το ευρώ, πιθανότατα πριν το τέλος του έτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η έκθεση επισημαίνει και «πέντε λόγους ανησυχίας» τις επόμενες εβδομάδες: η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αποτύχει να συμφωνήσει επί του νέου πακέτου λιτότητας, η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να μην εγκρίνει την προτεινόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας, προβλήματα εφαρμογής παρά την έγκριση των μέτρων, κοινωνική αναταραχή που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και τέλος κάποια μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιταχθούν στο ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης.
(skai.gr)