Εναλλακτική αναπτυξιακή προοπτική μέσω των μισθών προτείνει στην ετήσια έκθεσή του το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα εν όψει της ΔΕΘ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι πολίτες θα βιώσουν πτώση του βιοτικού τους επιπέδου τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2008, αφού μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν ακολουθήσει αντίστροφη τροχιά...
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου, από την είσοδο της χώρας μας στο μνημόνιο κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν περικοπεί κατά 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του προωθούμενου πακέτου των 11,6 δισ. προβλέπονται περικοπές επιπλέον 5,5 δισ. σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ και στα προνοιακά επιδόματα.
Παράλληλα, τα άγρια «ψαλίδια» θα πλήξουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και τα έσοδα του προϋπολογισμού, αφαιρώντας τους 3,3 δισ., την ώρα που τα Ταμεία βιώνουν απώλειες της τάξης του 70% από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα οποία είχαν τοποθετήσει τα αποθεματικά τους. Με δεδομένο επίσης ότι ήδη από τώρα τα Ταμεία έχουν απορροφήσει περίπου 80% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, είναι αντιμέτωπα με πρόβλημα ρευστότητας και κάθε μήνα εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα για την καταβολή συντάξεων μέσω εσωτερικού δανεισμού.
Όσον αφορά στους μισθωτούς, υπολογίζεται ότι χάνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον τρεις μισθούς ετησίως, ενώ οι άνεργοι αντίστοιχα χάνουν 3,5 επιδόματα ανεργίας. Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης των 19 δισ. ευρώ και φέτος μόνο θα απολέσουν 33 δισ.!
Στο δημόσιο τομέα, την περίοδο 2010-11 οι δημόσιοι υπάλληλοι «αποχαιρέτισαν» 3,5 δισ. από το μισθό τους, ενώ οι συνάδελφοί τους του ιδιωτικού τομέα έχασαν 3 δισ., την ώρα που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία έγινε μείωση στον κατώτατο μισθό.
Γενικότερα, η εγχώρια ζήτηση στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2012 υπέστη μείωση σχεδόν 25%, επανερχόμενη στα επίπεδα του 2000 και με προοπτικές να μειωθεί περαιτέρω στα επίπεδα του 1990. Ως προς την αγοραστική δύναμη μέσω εισοδημάτων εργασίας, αυτή μειώθηκε κατά τη διετία 2010-11 περίπου 23%, γεγονός που διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ αγοραστικής δύναμης και παραγωγικότητας.
Συνολικά και σε σύγκριση με το 2007, το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί από το 2009 έως το 2011 κατά 16,7%, ποσοστό που θα αυξηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο 22% - άρα η απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τον κοινοτικό μέσο όρο καθιστά «δώρο άδωρο» την όποια πρόοδο είχε επιτευχθεί στο διάστημα μεταξύ 1995 και 2007.
Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές δείχνουν να παίζουν ελάχιστο ρόλο στην όποια μεγέθυνση του ΑΕΠ στο διάστημα μεταξύ 2010-2012, αφού η συμβολή τους διαμορφώνεται μόλις στο 0,74% και οφείλεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στη μείωση των εισαγωγών, η οποία σημειώνεται εξαιτίας της κάθετης πτώσης στην εγχώρια ζήτηση.
Το ΙΝΕ προβλέπει πως η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2020, ενώ, αν η ύφεση παραμείνει εκεί που είναι σήμερα, μια ολόκληρη γενιά θα πάει… χαμένη, αφού η πραγματική οικονομία θα πραγματοποιήσει ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω, φθάνοντας σε επίπεδα δεκαετίας του 1960. Ειδικότερα, η έκθεση εκτιμά ανεργία 29% για τα τέλη του έτους, με τα πραγματικά ποσοστά της να υπολογίζονται σε 34%.
Εν τέλει, εκφράζεται η άποψη πως, αν είχε παταχθεί έσω και κατά το ήμισυ η σοβούσα φοροδιαφυγή στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαζόταν να υποστούν τις επώδυνες περικοπές που υφίστανται.
(ant1online.gr)