Την άποψη ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Άσμουσεν επισημαίνοντας ωστόσο πως τα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας πρέπει να εφαρμοσθούν...
Ακόμα και σε περίπτωση που η Αθήνα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, «θα μπορούσε να υπάρξει επιπλέον ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθώς, για παράδειγμα, η ανάπτυξη είναι χειρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε χθες, 28 Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο.
Παρά ταύτα, ο αξιωματούχος της Ευρωτράπεζας αποσαφήνισε πως τυχόν περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα μας θα πρέπει να δοθεί «από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», κι όχι από την ΕΚΤ, καθώς ενδεχόμενη παρέμβαση της Τράπεζας θα ισοδυναμούσε με «απαγορευμένη νομισματική χρηματοδότηση κρατών».
Τα σχόλια του κ. Άσμουσεν έρχονται στον απόηχο δηλώσεων της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε δεκτική στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, σημειώνοντας με νόημα πως το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα».
Οι δηλώσεις Άσμουσεν σημαίνουν ότι ανώτερα στελέχη δύο εκ των τριών μελών της τρόικα που επιβλέπει την Ελλάδα, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, έχουν ήδη εκφραστεί δημόσια υπέρ τη ανάγκης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, είτε με τη μορφή διακρατικού δανεισμού είτε με τη μορφή μίας νέας αναδιάρθρωσης χρέους.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των μελών της τριμερούς, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να επιθυμεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, ενδεχόμενο που έχει ήδη απορρίψει ο κ. Άσμουσεν, ενώ η Τράπεζα αντιτείνει ότι είναι τα μέλη της ΟΝΕ πρέπει να αναλάβουν, εκ νέου, το βάρος χρηματοδότησης της χώρας μας.
Τέλος, ο κ. Άσμουσεν δεν παρέλειψε να επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης των νέων μέτρων, ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχεδιάζει η Αθήνα.
«Υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα που πρέπει να κλείσει. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τα φέρει αποτελέσματα», κατέληξε ο αξιωματούχος της Ευρωτράπεζας.
(skai.gr)