Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης –τόσο σε Μαξίμου, όσο και σε Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου- μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση στην Βουλή. Η ανακούφιση για την υπερψήφιση του πακέτου εναλάσσεται με τον έντονο προβληματισμό, που αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα.
Πρώτον διότι, δεδομένης της...
ρευστότητας στους κοινοβουλευτικούς κόλπους που καταγράφηκε χθες με ανάγλυφο τρόπο, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν σταδιακά προς ψήφιση.
Δεύτερον, κατέστη φανερό ότι το εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ που, αριθμητικά τουλάχιστον, παραμένει ο κυριότερος εταίρος της κυβέρνησης, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγει εκτός ελέγχου.
Τρίτον, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις αντιδράσεις και «γαλάζιων» βουλευτών, μετά τη χθεσινή «έκπληξη» Κασαπίδη.
Τέταρτον, ακόμη και στη ΔΗΜΑΡ αποδείχθηκε ότι, παρά την τελική εικόνα συνοχής που παρουσιάστηκε χθες, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τη στρατηγική του κόμματος, αναφορικά με τη στάση απέναντι σε ορισμένα ζητήματα.
Και, πέμπτον, με την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πιθανώς να μετακινηθεί χρονικά από τις 12 Νοεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup, η εικόνα αξιοπιστίας της χώρας που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, δείχνει να δοκιμάζεται στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων, με αποτέλεσμα να διατηρούνται στο τραπέζι σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης.
Με το κλίμα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, από το πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν εκαταλείψει την επιλογή της αυξημένης πλειοψηφίας στη χθεσινή ψηφοφορία, εντοπίζοντας την κρισιμότητά της απλώς στο να περάσει το πακέτο, ακόμη και με 151 βουλευτές.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, από το Μαξίμου εκτιμάται ότι μία σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών μπορεί να επαναφέρουν το κυβερνητικό σχήμα σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας. Η ψήφιση του προϋπολογισμού την ερχόμενη Κυριακή, από ενισχυμένο αριθμό βουλευτών συγκριτικά με χθες αποτελεί αναμφίβολα το πρώτο βήμα. Ο Φ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα υποστηρίξει, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος χθες τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ένας σαρωτικός ανασχηματισμός βρίσκεται εν όψει με χαρακτηριστικά πλήρους ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος. Οι αλλαγές, δεν αποκλείεται να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά. Χωρίς να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, εξετάζεται η συμμετοχή των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη ως αντιπροέδρων αλλά και η ενισχυμένη παρουσία πολιτικών προσώπων από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Από εκεί και πέρα, πιθανολογείται η αντικατάσταση ή μετακίνηση σε άλλο υπουργείο, σχεδόν όλων των υπουργών, με εξαίρεση ίσως τους επικεφαλής των «επίκαιρων» υπουργείων –κ.κ. Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Βρούτση- για τους οποίους, πέραν της αποδοτικότητάς τους, συνυπολογίζεται και το γεγονός ότι ακόμη το έργο στα υπουργεία αρμοδιότητάς τους είναι σε εξέλιξη.
(newpost.gr)