Περαιτέρω οικονομικές απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα σημάνει η ενδεχόμενη ένταξη του κλάδου στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Από ευνοϊκότερη θέση συζητούν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, καθώς επίκειται η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, η σημασία της πολυαναμενόμενης χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα μέσα από την καταβολή της δανειακής δόσης ενδέχεται να...
αναιρεθεί λόγω των νέων απωλειών τις οποίες ενδέχεται να προκαλέσει η συμμετοχή του στην επαναγορά ομολόγων.
Ο Γιάννης Δαφέρμος, ερευνητής στο ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, εξηγεί στο tvxs.gr: «Η ανακοίνωση του Eurogroup δεν κάνει αναφορά στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, η ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι επί της ουσίας ζήτημα πολιτικών προθέσεων. Υπάρχει αναβρασμός, διότι αν υπάρξουν απώλειες τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στις τράπεζες αυτές θα πρέπει να καλυφθούν. Ουσιαστικά, το ελληνικό δημόσιο έχει σε πρώτη φάση κάποιο όφελος από την επαναγορά των ομολόγων, καθώς αγοράζει πίσω κάποια ομόλογα σε χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο, αυτό το όφελος είναι δώρον άδωρο αν προκύψει από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τα χρηματοδοτήσει ξανά ο κρατικός προϋπολογισμός. Εξετάζοντας το θέμα τυπικά, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο τα χρηματοδοτεί όταν έχουν ελλείμματα. Οι τράπεζες δεν περιλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές συμφωνίες υπαγορεύουν ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να διατηρείται σταθερό και ότι όλη αυτή η διαδικασία θα ‘περνάει’ στο δημόσιο χρέος. Πιθανότατα, λοιπόν, να προβλεφθεί σε δεύτερη φάση μία επιπλέον χρηματοδότηση των τραπεζών ώστε να καλυφθούν οι νέες απώλειες».
«Από τη μία θα βγάζουμε χρήματα και από την άλλη θα τα ξαναβάζουμε;», αναρωτιούνται χαρακτηριστικά κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θέλησαν καν να σχολιάσουν τις εκτιμήσεις πιθανής πολιτικής κρίσης στην κυβέρνηση με φόντο την επαναγορά και τα ταμεία.
«Το εγχείρημα της εξαγοράς χρέους είναι ένα θέμα που νομικά αφορά τις ελληνικές αρχές και τους ιδιώτες επενδυτές. Από την Ελλάδα εξαρτάται η υλοποίηση του εγχειρήματος. Μπορώ να πω ότι θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για ενδεχόμενη εξαγορά χρέους και θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές με τις ελληνικές αρχές», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την οδό Νίκης, ο υπουργός Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένος να πιέσει για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (σημειωτέον, οι αναλύσεις των σεναρίων περιλαμβάνουν και μία ενδεχόμενη αμιγώς οικειοθελή συμμετοχή κάποιων ταμείων που αποφασίσουν ότι τα συμφέρει να αντλήσουν σήμερα ρευστό στο 35% της αξίας των τίτλων οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο 25% και λήγουν μετά από χρόνια).
Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα υποστεί απώλειες από τη συμμετοχή του, λέγοντας ότι οι τράπεζες έχουν υπολογίσει τα ομόλογα που κατέχουν ακριβώς με βάση τη σημερινή αξία τους που ανέρχεται στο 25% της αρχικής. Ωστόσο, κύκλοι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δηλώνουν κατηγορηματικά ότι, αν συμμετάσχουν στην επαναγορά, τότε σίγουρα θα χρειαστούν και νέο πακέτο χρηματοδότησης.
(tvxs.gr)