Κρας τεστ σε μια πολύ ευαίσθητη παράμετρο της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την ευρωζώνη κάνει συντάκτης του Business Insider βασισμένος στην αναφορά που δημοσίευσε το μπλογκ του New York Fed, Liberty Street Economics, χθες...
Η οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία είναι σε "κακό χάλι" υποστηρίζει ο συντάκτης, ωστόσο η σύγκριση του ποσοστού ανεργίας και των τιμών του ΑΕΠ φέρνουν τη χώρα μας σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση.
Και στις δύο χώρες η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% με τους άντρες και τους νέους να έχουν χτυπηθεί περισσότερο, ενώ η τροχιά της ανεργίας (από το 2008) στο ανάλογο σχεδιάγραμμα είναι παρόμοια και για τις δύο χώρες.
Ωστόσο, ενώ η άνοδος της ανεργίας σημειώθηκε και στα δύο έθνη σε παρόμοιο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει βιώσει παράλληλα μια πιο συγκρατημένη μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).
Μερικές απαντήσεις ως προς το γιατί οι απώλειες θέσεων εργασίας στην Ισπανία σε σύγκριση με την Ελλάδα έχουν υπερβεί κατά πολύ την αντίστοιχη ελάττωση της παραγωγής.
Ένας βασικός παράγοντας είναι η ιδιαιτερότητα στη σύνθεση των θέσεων εργασίας στην Ισπανία που έκανε την οικονομία ευάλωτη σε δραματικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Το 2007, σχεδόν το 13% των θέσεων εργασίας στην Ισπανία ήταν στον τομέα των κατασκευών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 8% της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Ένας άλλος παράγοντας είναι το πολύ υψηλό ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις εργασίας στην Ισπανία. Τα δεδομένα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι το το 2007, 32% των ισπανών εργαζομένων δούλευε με προσωρινές συμβάσεις και 68% με συμβάσεις αορίστου χρόνου το 2007. Στην Ελλάδα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δούλευε το 10% ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό για την Ευρώπη στο σύνολό της ήταν 15%.
Αυτό σημαίνει ότι οι διαρθρωτικές ανισορροπίες είναι ο λόγος πίσω από ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία σε σχέση με τη μείωση του ΑΕΠ της.
Στη συνέχεια, εξετάζοντας την ισπανική ιστορία, η Liberty Street ξεχωρίζει ένα μάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα…
Η εργασιακή εμπειρία της Ισπανίας σε σχέση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ απεικονίζει το κόστος στην οικονομία των επιχειρήσεων που έχουν υψηλό επίπεδο ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους εργαζόμενους.
Φαίνεται ότι η ίδια ευελιξία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος για τη βελτίωση του κέρδους τους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης επιδεινώνει επίσης τους αγώνες της αγοράς εργασίας μεγιστοποιώντας παράλληλα την οικονομική δυσπραγία.
(e-go.gr)