3 Νοε 2012

Τσακαλώτος: Είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς στον Άγιο Βασίλη


«Είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς στον Άγιο Βασίλη παρά να πιστέψει πως αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία», ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των υπευθύνων για την οικονομία του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο προϋπολογισμός 2013 συνεχίζει τη σκληρή προσαρμογή για τον έλεγχο της δημοσιονομικής πορείας που...
εκτροχιάστηκε το 2009. Η χώρα κάλυψε τα 2/3 της απόστασης από τον στόχο. Αυτό το πέτυχαν οι Έλληνες με τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια.Έχει αναρωτηθεί κανείς πού θα βρισκόταν σήμερα η χώρα αν δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι προσπάθειες;» δήλωσε ο Φίλιππος Σαχινίδης, συμπληρώνοντας πως η συντηρητική Ευρώπη υποτίμησε από την αρχή το μέγεθος του προβλήματος και προσέγγισε με ιδεοληψίες τα αίτια του.

Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε πως «ο κ. Βενιζέλος είχε πει πριν τις εκλογές ότι έπρεπε να ζητήσουμε επιμήκυνση του προγράμματος κατά μια τουλάχιστον διετία.Την επομένη των εκλογών θέσαμε πάλι ως προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης την επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης. Τελικά εξασφαλίστηκε επιμήκυνση για το χρόνο επίτευξης του στόχου αλλά χωρίς ισόρροπη κατανομή των μέτρων σε βάθος 4ετίας Στηρίζουμε την κυβέρνηση για λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους, συμμετοχή στην ΕΖ, αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο. Σήμερα βλέπουμε πάλι μια αντιπολιτευτική τακτική που προτάσσει το λαϊκισμό ως δόγμα διαμόρφωσης πολιτικών προτάσεων. Όσοι ευχήθηκαν να γινόμασταν Αργεντινή ας την δουν 10 χρόνια μετά: αποκομμένη από αγορές, με φτώχεια και πληθωρισμό. Συμφωνεί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση Αλαβάνου για έξοδο από ΕΖ ως μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση;».

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει καθυστερήσει λόγω της καθυστέρησης εκταμίευσης των χρημάτων από τους δανειστές, συμπλήρωσε ο κ. Σαχινίδης. «Τα 2,5 τελευταία χρόνια είδαμε σφοδρές αντιδράσεις κάθε φορά που μια μεταρρυθμιστική πρόταση ήταν να τεθεί σε εφαρμογή» είπε, ενώ επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει ούτε και πρόκειται να γίνει υποστύλωμα της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προσβλητικούς» για το ΠΑΣΟΚ «παλικαρισμούς» τύπου «εμείς προχωράμε μόνοι μας και όποιος θέλει ας ακολουθήσει».

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, είπε πως «δεν αντέχουν να κλονίζονται οι αρχές τους και ζητούν να ξαποστάσουν.Τι θα γινόταν αν θέλαμε κι εμείς το ίδιο; Εμείς για να σταθεί η χώρα όρθια κάναμε υποχωρήσεις απ’τις αρχές μας, πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε το τίμημα. Θα μας διευκόλυνε να είμαστε απέναντι από τη ΝΔ και να θυμίζουμε τι έλεγε παλιά. Αντίθετα όμως στηρίζουμε την κυβέρνηση».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη απάντησε ότι το κόμμα της προχωρά σε «επανιεράρχηση προτεραιοτήτων» με σταθερό στόχο τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

Την ανάγκη ψήφισης των μέτρων αναμένεται στο μεταξύ να επισημάνει ο Αντώνης Σαμαράς στους βουλευτές της ΝΔ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Κυριακή στη 1 μετά το μεσημέρι. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει στους FT ότι μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα γίνει προτεραιότητά του.

(protothema.gr)