Το μπρα-ντε-φερ του ΔΝΤ με το Βερολίνο κατέληξε σε πολιτικό συμβιβασμό με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, με «γκρίζες» ζώνες και με φανερή διάθεση Αμερικανών και Γερμανών να μην τα «τινάξουν όλα στον αέρα».
Η Ελλάδα πήρε μια παράταση ζωής υπό προϋποθέσεις και με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα που θα...
επανακαθοριστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι τη στιγμή που η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό «ναυάγησε», η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει 44 δισ. ευρώ για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και να δώσει λίγο «οξυγόνο» στην ασφυκτιούσα πραγματική οικονομία.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ποντάρει όλα τα λεφτά στη «μεγάλη δόση». Η απόφαση είναι πύρρειος νίκη, αφενός γιατί προηγήθηκε το ναυάγιο του προηγούμενου Eurogroup βγάζοντας στην επιφάνεια στρατηγικές και επικοινωνιακές αδυναμίες αφετέρου η απελευθέρωση της δόσης βάζει νέα «προαπαιτούμενα». Ωστόσο το σημαντικότερο από έναν πόλεμο είναι να βγεις ζωντανός. Και ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει ζωντανός μέχρι την επόμενη μάχη.
Η συνοχή της κυβέρνησης κερδίζει χρόνο καθώς με τον αέρα της απόφασης μπορούν οι τρεις εταίροι να προχωρήσουν στις αλλαγές και στη διαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Η Ελλάδα θα πάρει τα λεφτά σε δόσεις: η πρώτη δόση ύψους 34,4 δισ. ευρώ θα εγκριθεί και θα εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά τα χρήματα, τα 10,6 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή εγγυήσεων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η επαναγορά των ομολόγων. Η επαναγορά θα γίνει σε τιμές που ίσχυαν στις 23 Νοεμβρίου.
Εδώ υπάρχουν γκρίζες ζώνες που χρειάζονται διευκρινήσεις:
Θα γίνει με εθελοντική συμμετοχή; Θα συμμετάσχουν οι Ελληνικές Τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία;
Εάν συμβεί αυτό θα χρειαστούν και άλλα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ τα ταμεία θα καταρρεύσουν οριστικά. Επίσης δεν αναφέρεται ούτε το ποσό της επαναγοράς αλλά ούτε και τι θα γίνει στην περίπτωση αποτυχίας.
Τα χρήματα που θα βρεθούν; Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η επαναγορά θα γίνει με νέο δάνειο από τον EFSF. Με τι όρους θα δοθεί το νέο δάνειο;
Για να πάρει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα χρήματα ( 9,3 δισ. σε τρεις μικρότερες δόσεις έως τον Μάρτιο του 2013) εκτός από την επιτυχία της απαναγοράς των ομολόγων θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσεις στη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο ειδικός λογαριασμός είναι ακόμα ένα «αγκάθι» καθώς η Ελλάδα θα μεταφέρει όχι μόνο όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στο δεσμευμένο λογαριασμό.
Το Eurogroup συμφώνησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ μετατίθεται από το 2014 στο 2016, λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.
Το πιο σημαντικό γκρίζο σημείο είναι ότι το ΔΝΤ θα συνεδριάσει μετά την επιτυχία του προγράμματος της επαναγοράς ομολόγων για να εγκρίνει τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή, η συμφωνία παραμένει υπό την αίρεση της επιτυχίας του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Εάν αυτή δεν πετύχει, δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτή η υποσημείωση είναι η σημαντικότερη και θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Εδώ υπάρχει και κάτι ακόμη: Η περίπτωση «κερδοσκοπίας» επί των Ελληνικών ομολόγων, με στόχο την εκτόξευση της τιμής σε όριο μη επιτρεπόμενο για την απαναγορά τους, ώστε να την καταστήσει αδύνατη σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου.
Σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία και θα επαναφέρει το θέμα του κουρέματος.
Η αποτυχία ΔΝΤ και Ευρώπης
Ο χθεσινός πολιτικός συμβιβασμός είναι η αποδοχή της αποτυχίας Ελλάδας, Ευρώπης και ΔΝΤ από τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις του δεύτερου μνημονίου, πάνω στο οποίο βασίστηκε το PSI.
Τότε το ΔΝΤ είχε κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και δεσμεύθηκε με την υπογραφή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Μερικούς μήνες μετά ανακάλυψε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο καθώς η ύφεση «πέταξε» έξω όλες τις προβλέψεις.
Και βέβαια το ουσιώδες ερώτημα είναι, αν έπεσε έξω τόσες φορές, ποιος μας λέει οτι δεν θα πέσει έξω και μετά τις γερμανικές εκλογές;
Η απάντηση είναι Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας. Ο χρόνος είναι αντίπαλος και αν δεν αντιμετωπιστεί ο πολλαπλασιαστής της ύφεσης με πολλαπλασιαστή ανάπτυξης, δυστυχώς πολύ σύντομα θα μιλάμε και πάλι για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Με πολλές πιθανότητες η ιστορία του βοσκού με τον λύκο να επιβεβαιωθεί...
(newpost.gr)