6 Νοε 2012

Πολεμικό το κλίμα στη Βουλή! Ξεκίνησε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο


Ένταση, φωνές, κατηγορίες και δραματικοί τόνοι επικρατούν από το πρωί στη Βουλή όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για την περίοδο 2013-16.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε...
δριμεία επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα κατηγορώντας τον για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αφού πρώτα κουρέλιασε το Σύνταγμα: «Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες; Κάνετε εκτροπή με κοινοβουλευτικό μανδύα. Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Ποιον κοροϊδεύετε και εμπαίζετε;».

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε σε έντονα δραματικούς τόνους θέτοντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ένα και μοναδικό δίλημμα: ή δόση ή άτακτη χρεοκοπία: «Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

«Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό που επιχειρείτε σήμερα εσείς» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Μάκης Βορίδης παρενέβη, από την πλευρά του, τονίζοντας ότι όλοι θα εύχονταν άλλες προϋποθέσεις αλλά ο χρόνος είναι λίγος και η πίεση μεγάλη: «Είναι ογκωδέστατο νομοσχέδιο και το γεγονός ότι προτείνεται να εισαχθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί σημαντικό φόρτο και μεγάλη πίεση. Θα ευχόμασταν διαφορετική διαδικασία. Κατανοούμε όμως ότι το ν/σ είναι το προϊόν των δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων».

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, όμως, μίλησε και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήλων Νότης Μαριάς: «Είναι 753 σελίδες. Ελπίζω ότι το έχετε διαβάσει όλοι ώστε να μην βρεθείτε αργότερα σαν κάποιους άλλους που είπαν ότι “δεν το διάβασα αν και το ψήφισα”. Γίνεται αλλοίωση του πολιτεύματος. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το κατάπτυστο νομοσχέδιο».

Μιας και η αναφορά του κ. Μαριά «φωτογράφιζε» τον κ. Χρυσοχοΐδη, δε θα μπορούσε να λείψει και η παρέμβαση του πρώην υπουργού, ο οποίος, όμως, δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά: «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε συντεταγμένη Βουλή που κινείται στα θεσμικά πλαίσια. Δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Όχι μόνο για να πάρουμε την δόση αλλά για να βάλουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής: «Είναι κρίμα σε αυτή την στιγμή που απαιτούνται αλλαγές να επιλέγονται αυτές οι διαδικασίες. Υπάρχουν διατάξεις κατάπτυστες και άλλες που θα μπορούσαν να ψηφιστούν, αλλά ως ένα άρθρο δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα».

Να προσέχουν τους χαρακτηρισμούς τους κάλεσε τους συνάδελφους του, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης: «Είναι γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιθυμούσε διαφορετική διαδικασία. Ως κόμμα έχουμε τοποθετηθεί και γνωρίζουν οι πάντες τις ενστάσεις μας στα εργασιακά. Πρέπει να προσέξουν τα κόμματα τους χαρακτηρισμούς όταν έξω θα διαδηλώνουν χιλιάδες κόσμου. Να διατηρήσουμε την στοιχειώδη πολιτική κουλτούρα».

Για… νεκροφάφτες δικαιωμάτων έκανε, τέλος, λόγο ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών: «Είστε νεκροθάφτης των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Είναι πρόκληση να γίνεται εκβιασμός “ή αυτό ή χρεοκοπία”. Ποιον τρομοκρατείτε; Τους 2,5 εκατομμύρια ανέργους;».

Στα αξιοσημείωτα ότι ο Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

(star.gr)