8 Νοε 2012

Βολές Μητσοτάκη και Σαχινίδη κατά ΔΗΜΑΡ και Στουρνάρα


Βολές κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και της χθεσινής στάσης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή, εξαπέλυσαν μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης.

«Έκλεισε ο πρώτος κύκλος της τριτοκομματικής κυβέρνησης. Οι εταίροι πρέπει να...
επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Προκύπτει ότι ο ένας εκ των τριών κράτησε μια στάση που αφήνει ανοικτή την ερμηνεία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία και συνοχή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης αναφορικά με τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς να ψηφίσει «παρών» στο πακέτο μέτρων.

Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε δε, ότι οι έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του κόμματος για υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου έπρεπε να διαγραφούν από την ΚΟ.

Για τον υπουργό Οικονομικών, ο τέως υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπήρξε έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας. «Φτάσαμε στο σημείο να κατατίθεται πρόταση για περικοπή στα άτομα με απόλυτη αναπηρία. Οι υπουργοί θα πρέπει να συνεργάζονται με τα κόμματα» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στη διάταξη για τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής που αποσύρθηκε. «Ήταν ζήτημα διαδικασίας, ίσως χρειαζόταν να γίνει διαβούλευση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και με τον πρόεδρο της βουλής για τον καταλληλότερο τρόπο να γίνει η παρέμβαση» τόνισε ο κ. Σαχινίδης, διευκρινίζοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τη διάταξη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος.
«Σέβομαι τη στάση της ΔΗΜΑΡ (...), έχει κάνει υπέρβαση, αλλά οι υπουργοί που την εκπροσωπούν θα πρέπει να είναι στον ίδιο βηματισμό με τη κυβέρνηση» επισήμανε. Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι και με 1 ψήφο η αρχή της δεδηλωμένης ισχύει.
 
 Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των μισθολογικών των υπαλλήλων της Βουλής δήλωσε ότι «αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται τους προνομιούχους». Έκανε πάντως λόγο για άστοχο χειρισμό Στουρνάρα, διευκρινίζοντας ότι όλοι πρέπει να αμείβονται με τον ίδιο τρόπο ανάλογα με την εργασία του. Σε αυτούς που διαδηλωνουν οι πραγματικά απελπισμένοι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και αρκετοί οι πελάτες του παλιού πελατειακού συστήματος που έχουν παει όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κολλάς και ο Φωτόπουλος. ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες κοινοβουλευτικές συμπεριφορές, υπάρχουν άνθρωποι που δε σέβονται τους κανόνες του κοινοβουλίου. «Ο μισθός του βουλευτή είναι 5.800 ευρώ μεικτά (χωρίς τις επιτροπές) με φορολόγηση. Εγώ δεν πληρώνομαι για τις επιτροπές, είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς».

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι το κατεπείγον του νομοσχεδίου βούλευε το ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε θέματα όπως το βρεφικό γάλα και τις δεύτερες συντάξεις συνδικαλιστών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε για επιχείρηση παραπληροφόρησης δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα. Οι υπάλληλοι είναι από το 2011 ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο δήλωσε επικαλούμενη ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των υπαλλήλων. «Χάσανε ό,τι έχασαν και οι υπόλοιποι υπάλληλοι» σημείωσε. Χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα κάνοντας λόγο για πραξικόπημα. Έκανε λόγο για «πύρρεια νίκη» της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός από την πλευρά του δήλωσε ότι η καπιταλιστική κρίση και βάρβαρα μέτρα που δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Ο λαός να απειθαρχήσει με οργανωμένο μέσο και τρόπο. Έκανε λόγο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στη Βουλή.

Εξάλλου ερωτηθείς για την αλλαγή ηγεσίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ο κ. Σοφιανός χαρακτήρισε την Κίνα «μεγάλη καπιταλιστική χώρα».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Σπύρος Λυκούδης συμφώνησε ότι χρειάζεται επανακαθορισμός της λειτουργίας της κυβέρνησης μεταξύ των εταίρων, αλλά διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ μπήκε με ένα αξιακό φορτίο στην κυβέρνηση και απαιτεί σεβασμό των θέσεών της.

«Η ΔΗΜΑΡ συναισθάνεται την εθνική της ευθύνη βάζοντας το κεφάλι της στον ντορβά, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες μας» παρατήρησε ο κ. Λυκούδης, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα συμφώνησε στο δημοσιονομικό σκέλος παρά τις όποιες επιφυλάξεις του.

(skai.gr)