8 Νοε 2012

Draghi: Η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε για την Ελλάδα


Η ΕΚΤ έχει κάνει σε γενικές γραμμές ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω καθώς προσκρούει στο καταστατικό της που απαγορεύει την χορήγηση άμεσης βοήθειας, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi, στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα ευρωεπιτόκια στο 0,75%...


Ο κ. Draghi πέταξε ουσιαστικά το "μπαλάκι" στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και στα αιτήματα να δεχτεί "κούρεμα" στα ομόλογα που διατηρεί, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε "νομισματική χρηματοδότηση".

"Ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA δεν συνιστά χρηματοδότηση", σημείωσε.

Παράλληλα, χαιρέτισε την ψήφιση των μέτρων λιτότητας από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα την Τετάρτη έκανε ένα σημαντικό βήμα.

Σε σχέση με την επιστροφή των κερδών από τις τοποθετήσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Draghi τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα επέστρεψε τα κέρδη στις κυβερνήσεις και εξαρτάται από τις κυβερνήσεις το τι θα κάνουν με τα εν λόγω κεφάλαια.

Παράλληλα, σε μια κίνηση με σαφώς συμβολικό χαρακτήρα, ο κ. Draghi υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών ασφαλείας στα χαρτονομίστματα του ευρώ, θα συμπεριληφθεί η εικόνα της Ευρώπης από την Ελληνική μυθολογία, κόρης του Αγήνορος και της Τηλέφασσας.

Ισχνή ανάπτυξη, υποχώρηση πληθωρισμού από το 2013

Αδύναμη ανάπτυξη και υποχώρηση του πληθωρισμού από το 2013 προέβλεψε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο κ. Draghi υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει άνω του 2% το 2012 και να υποχωρήσει σταδιακά το 2013.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αναμένεται ισχνή ανάπτυξη, αν και το κλίμα στις χρηματαγορές έχει βελτιωθεί αισθητά. "Η εικόνα μας είναι για μια αδύναμη οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου", σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνει τα επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική είναι "φιλόξενη" και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με εργαλεία νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί.

Ομόλογα και αγορές 

Σε σχέση με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης (ΟΜΤ), ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε αφ' ενός την ετοιμότητα της ΕΚΤ να ξεκινήσει τις αγορές, και αφ' ετέρου ότι η ανακοίνωση του προγράμματος βοήθησε να μετριαστούν οι εντάσεις στις αγορές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και να επιστρέψουν ροές κεφαλαίων ξανά στην Ευρώπη.

Ο κ. Draghi υπογράμμισε ακόμη ότι παρατηρείται αύξηση των εκδόσεων ομολόγων από τις ευρωπαϊκές εταιρίες, καθώς και μια αύξηση της συμμετοχής των ξένων στα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας.

Δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει το ενδεχόμενο επαναγορών ισπανικών ομολόγων στο πλαίσιο του OMT. "Είναι απόφαση της Ισπανίας το εάν θα καταθέσει επίσημο αίτημα βοήθειας, όχι της ΕΚΤ", ανέφερε ερωτηθείς σχετικά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ένα ακραίο σενάριο βάσει του οποίου θα ενεργοποιούνταν οι αγορές ομολόγων του προγράμματος ΟΜΤ χωρίς τους όρους που το συνοδεύουν, απάντησε αρνητικά.

Οι τράπεζες 

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι έχει παρατηρήσει ενίσχυση των καταθέσεων σε κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βελτίωση στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, τόνισε ότι σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ο κατακερματισμός της αγοράς και κεφαλαιακές αγκυλώσεις περιορίζουν τη διαθεσιμότητα πιστώσεων.

Υπογράμμισε ότι δεν είναι ικανοποίιημένος με τις συνθήκες χρηματοδοτήσεων στην ευρωζώνη και εκτίμησε ότι θα επανεθνικοποιηθούν τα τραπεζικά συστήματα κάποιων χωρών.

(euro2day.gr)