7 Νοε 2012

FT: Σχέδιο διάσωσης μετά την ψήφιση των μέτρων


Τρεις εβδομάδες περιθώριο έχουν δώσει οι ηγέτες της ευρωζώνης για να οριστικοποιήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, γράφουν οι Financial Times.

Στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 27 Νοεμβρίου.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι...
η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου προϋποθέτει την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας στην ελληνική Βουλή.

Οι Financial Times προσθέτουν ότι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τα μέτρα και τον προϋπολογισμό στην ψηφοφορία της Κυριακής, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων.

H μείωση των επιτοκίων φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο θέμα στις διαβουλεύσεις μεταξύ Τρόικας-Αθήνας, με την αντιπαράθεση σε ορισμένα Κοινοβούλια, όπως αυτά της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, όπου η περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας αποτελεί «κόκκινο πανί», να αναμένεται σφοδρή.

Βάσει του δεύτερου μνημονίου ύψους 174 δις ευρώ, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα στις 150 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, εξετάζεται η μείωσή του στις 80 μονάδες βάσης.

Aξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου η τελευταία να δεχτεί μείωση του κέρδους της από τα ελληνικά ομόλογα, κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους.


(zougla.gr)