5 Νοε 2012

Kύπρος: «Αφαντη» η τρόικα


Δύο βδομάδες μετά την αποστολή των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης στην τρόικα, οι πιστωτές της Κύπρου παραμένουν άφαντοι και το σκηνικό γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο, καθώς προκύπτουν ερωτήματα για τη στάση συγκεκριμένων εταίρων της Κύπρου.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την τρόικα, κατά την οποία...
δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης των μελών του κλιμακίου.

«Σας ευχαριστούμε, πήραμε τις προτάσεις σας, τις μελετούμε και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσουμε πότε θα έρθουμε στο νησί», απάντησαν στο τηλεφώνημα του ΥΠΟΙΚ, όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά στο StockWatch.

Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης στάλθηκαν την Πέμπτη.

Ο κ. Σιαρλή σημείωσε ότι από τις αντιδράσεις της τρόικας δεν διαφάνηκε να υπάρχουν έντονες διαφωνίες σε ότι αφορά στο πακέτο προτάσεων της δικής μας πλευράς, καθώς όπως εξήγησε, σημαντικά κεφάλαια έχουν «κλειδώσει» και κάποια άλλα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης όταν το κλιμάκιο θα είναι στην Κύπρο.

«Αισθάνομαι αισιόδοξος ότι θα τα βρούμε», σημείωσε ο κ. Σιαρλή, διασκεδάζοντας και τις ανησυχίες αλλά και τις επικρίσεις που διατυπώνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι χάσαμε το ορόσημο της Συνόδου του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Επανέλαβε ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου γιατί χάνουμε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου. Σημασία έχει να υπάρξει συμφωνία, να υπογραφεί το μνημόνιο και οι αγορές για την Κύπρο θα ανοίξουν για τη σύναψη δανείων. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε και το απόμακρο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών».

Δημοσιεύματα και δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία καθιστούν το σκηνικό που διαμορφώνεται ολοένα και πιο δύσκολο, καθώς εντός της χώρας φαίνεται να υπάρχουν φωνές που θέλουν να συνδέσουν τη στήριξη με τα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται στο νησί και με τον εταιρικό φόρο.

Μετά τις δηλώσεις Schaeuble για τον εταιρικό φόρο, το περιοδικό Spiegel φιλοξένησε χθες δηλώσεις στελέχους της αντιπολίτευσης που συνέδεσε τη στήριξη με ατεκμηρίωτες θέσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από Ρώσους και με τον εταιρικό φόρο.

Το περιοδικό επικαλέστηκε έγγραφο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που αναφέρει ότι υπάρχουν μαύρα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο και καταθέσεις ύψους €17 δισ.

Την Παρασκευή το Reuters επικαλέστηκε έγγραφο του Eurogroup που αναφέρει ότι οι κυπριακές προτάσεις κρίνονται από την τρόικα ως ανεπαρκείς. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη της οιαδήποτε εκτίμηση των πιστωτών ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς.

(euro2day.gr)