2 Δεκ 2012

Σαμαράς:Η συμφωνία είναι βιώσιμη


Τη διαβεβαίωση ότι «η συμφωνία είναι βιώσιμη» δίνει ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες ύστερα από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», τονίζει πως «αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε και κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές».

Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι...
«η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία» και πως «κάποιοι δημιούργησαν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει θέμα». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά το 2013, είναι περισσότερα από τα μέτρα λιτότητας και ότι εξασφαλίζεται η επάνοδος της ρευστότητας και σπάει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

«Δεν θα αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει πως αντιδρούν όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, ενώ εκτιμά ότι αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τα πράγματα θα ήταν «τρισχειρότερα με χειρότερα μνημόνια».

Ο Αντώνης Σαμαράς στρέφει τα πυρά του και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, λέγοντας: «Ντρέπομαι που υπάρχουν πολιτικοί που έδειξαν καθαρά πως θα χαίρονταν αν δεν είχαμε πάει καλά». Θεωρεί «κακόβουλη» την κριτική ότι η λύση που δόθηκε δεν είναι οριστική και χαρακτηρίζει «γελοία πράγματα» τα περί «μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους».

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

-Πάντως, μένουν ακόμη κάποια γκρίζα σημεία. Όπως π.χ. πώς θα γίνει η επαναγορά των ομολόγων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου; Δεν θα επιβαρύνει αυτό περαιτέρω τους ελληνικούς οργανισμούς που κατέχουν ομόλογα (ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.);

Η επαναγορά είναι κάτι που όσο λιγότερο το συζητάμε τόσο το καλύτερο. Άλλωστε είναι πια θέμα λίγων ημερών. Και πάντως, όχι, δεν θα θιγούν οι ελληνικοί οργανισμοί που κατέχουν ομόλογα. Οι μεν τράπεζες δεν θα χάσουν, διότι, έτσι κι αλλιώς τα έχουν στα βιβλία τους καταγεγραμμένα σε τιμή πολύ χαμηλότερη.

Και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα αφορά η επαναγορά, αφού δεν επρόκειτο να σβήσουμε χρέος ακόμα και αν παίρναμε τα ομόλογα των Ταμείων. Διότι θεωρούνται «οφειλή του κράτους προς τον εαυτό του!». Κάποιοι πήγαν να δημιουργήσουν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Οι τράπεζες δεν θα χάσουν κεφάλαιο, αλλά θα βρεθούν με περισσότερο ρευστό. Κι αυτό θα ενισχύσει στη συνέχεια τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, πράγμα πολύ σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας. Για τα ασφαλιστικά ταμεία- επαναλαμβάνω- δεν τίθεται θέμα καν. Και το όλο εγχείρημα θα γίνει, αυτή τη φορά, απολύτως εθελοντικά. Άσε που το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να σβήσει πολλά δισεκατομμύρια χρέος μέσα σε μια-δυο μέρες, χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αυτός είναι ο στόχος της επαναγοράς.

-Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες; Αρκεί το ποσό που θα διατεθεί από τις δόσεις των δανείων; Θα γίνει αναλογικά ανά υπουργείο;

Προσέξτε, αυτά τα χρήματα έχουν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν από την προηγούμενη δόση των 44 δισεκατομμυρίων. Αλλά, αν δεν παίρναμε τη δόση, θα κατέρρεε κι αυτή η προοπτική. Οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φτάνουν σήμερα τα 9 δισ. περίπου. Κάποια θα δοθούν άμεσα μετά τη 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στα 7 δισ. συνολικά θα έχουν επιστραφεί ως τον Ιούνιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα έχει καλυφθεί πιο νωρίς: ως τον Μάρτιο. Και τα υπόλοιπα δύο περίπου ως το τέλος του 2013. Καταλαβαίνετε ότι μόνον οι επιστροφές των οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα (9 δισ. και κάτι) είναι όσα όλα τα μέτρα λιτότητας που πήραμε για το 2013. Μόνο απ’ αυτή την άποψη, τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία καλύπτουν όσα θα βγουν λόγω πρόσθετης λιτότητας!

Και στην πραγματικότητα, αν συνυπολογίσετε και τα υπόλοιπα που θα μπουν (ξεμπλοκάρισμα ρευστότητας από τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, ξεμπλοκάρισμα των ΕΣΠΑ που παραμένουν αναξιοποίητα ως τώρα, προσδοκώμενη επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και αλλαγή στο κλίμα γενικότερα λόγω εξάλειψης της αβεβαιότητας και της δραχμοφοβίας) τελικά τα χρήματα που θα μπουν θα είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που θα βγουν μέσα στο 2013.

Κατ τα περισσότερα από αυτά που θα μπουν είναι ήδη προγραμματισμένα, όχι ευσεβείς πόθοι. Μετρημένα κουκιά. Και αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ως τώρα τα τελευταία τρία χρόνια, Γι’ αυτό και τώρα υπάρχει η ορατή προοπτική να φανεί το φως στην άκρη του τούνελ μέσα στο 2013, όπως ανέφερε σωστά και ο κ. Στουρνάρας προχθές...

-Οι σχέσεις με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς τραυματίστηκαν από τα γεγονότα του προηγούμενου μήνα;

Όλα όσα πετύχαμε τους τελευταίους μήνες ήταν και δικό τους επίτευγμα. Η συμμετοχή τους ήταν καθοριστική και η στήριξη τους πολύτιμη. Και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος και ο Φώτης ο Κουβέλης έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Και οι δύο συμφωνούν άλλωστε- όλοι συμφωνούμε- ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά.

Τρία κόμματα με διαφορετική ιστορία και διαφορετικές καταβολές πήραν δύσκολές αποφάσεις, στήριξαν δύσκολες αποφάσεις κι έδειξαν μοναδική υπευθυνότητα για να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Το πιο σημαντικό: έδειξαν όλοι να διδάσκονται από τα λάθη του παρελθόντος. Ενώ κάποιοι άλλοι, που μας κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω, όχι μόνο δεν διδάχτηκαν τίποτε, αλλά εκπροσωπούν επάξια τα λάθη του παρελθόντος! Αυτά που εμείς αφήνουμε πίσω. Και οι τρεις συμφωνούμε ότι την Ελλάδα δεν θα τη σώσουν οι ξένοι, θα τη σώσουν πρωτίστως οι ίδιοι οι Έλληνες!

Τώρα κερδίσαμε μια ευκαιρία να σηκώσουμε τη χώρα μας στα πόδια της. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε. Λεπτό δεν πρέπει να χαθεί. Και όλοι μας συμφωνούμε ότι όλο αυτό ήταν επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού. Οι δικές του θυσίες το πέτυχαν. Και οι δικές του θυσίες άλλαξαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Και μας επέτρεψαν να αλλάξουμε όσα ήταν απαραίτητα για να του δώσουμε χειροπιαστή προοπτική. Ε, λοιπόν, οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες! Και οι τρεις μας αυτό θέλαμε πάνω από όλα: να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και να πάρει τέλος η δοκιμασία του. Κι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

(enikos.gr-Πρώτο Θέμα)