5 Δεκ 2012

Προβόπουλος: Οι πολυεθνικές φταίνε για την ακρίβεια


Έκθεση-κόλαφο για τις αιτίες διατήρησης των υψηλών τιμών στην Ελλάδα παρά τη διάλυση του εργασιακού κόστους εξεδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας αποκαλύπτοντας παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές από μεγάλους ομίλους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η έθεση της ΤτΕ αφήνει έκθετη την Επιτροή Ανταγωνισμού και θέτει τον υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση προ των ευθυνών καθιστώντας επιτακτική την ανάληψη δράσης από...
την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.

Στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας αποδίδει ευθύνες για τις υψηλές τιμές χωρίς περιστροφές στις: αθέμιτες συμπράξεις, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών, πρακτικές τιμολόγησης είναι οι κυριότεροι λόγοι που διατηρούν υψηλά τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και επιβραδύνουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, άλλοι λόγοι που συντηρούν υψηλά τις τιμές είναι η αύξηση της φορολογίας, η παραοικονομία που εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά και ενδεχόμενα λάθη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην καταγραφή των μεταβολών των τιμών τονίζεται στην ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος.


(sofokleousin.gr)