10 Δεκ 2012

Γενναίο κούρεμα για την Ελλάδα και όλο το Νότο προτείνει ο Τσίπρας


Την διεξαγωγή διάσκεψης για το χρέος για την ανεύρεση αξιόπιστης λύσης, προτείνει με συνέντευξή του στην Guardian ο Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα και όλο τον ευρωπαϊκό νότο είναι ένα γενναίο κούρεμα .

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που θα διαιωνίσει την αβεβαιότητα…
Η Μέρκελ θα πρέπει να πει στο λαό της πριν τις (γερμανικές) εκλογές (του 2013) ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί…Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη νότια περιφέρεια» λέει στη συνέντευξή του ο Α. Τσίπρας, τονίζοντας ότι όσο καθυστερούν οι πιστωτές την διαγραφή ενός σημαντικού κομματιού του τεράστιου χρέους της Αθήνας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

«Γι' αυτό προτείνουμε μια διάσκεψη στο στυλ εκείνης που έλαβε χώρα στο Λονδίνο το 1953, η οποία και ελάφρυνε την Γερμανία περίπου από το 60% του χρέους της. Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας μια αξιόπιστη λύση. Δεν έχει σημασία που θα γίνει, αλλά θα πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό» υπογραμμίζει ο Α. Τσίπρας.

Αποτελεί ειρωνία, σημειώνει ο Guardian, αλλά ως σύμμαχος η Ελλάδα ήταν παρούσα στην διάσκεψη από την οποία προέκυψε η συμφωνία για το χρέος που έβαλε τα θεμέλια για το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να δοθεί η δυνατότητα για ανάπτυξη προσθέτει στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας:

«Ζητάμε επίσης χρόνο, ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να επαναδιοχετεύσουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη…Είναι μια λύση που ωφελεί όλες τις πλευρές».


(ethnos.gr)