6 Δεκ 2012

Ανω-κάτω πάλι η ΕΡΤ


Νέες ισχυρές αναταράξεις στην ΕΡΤ, μετά την αιφνίδια κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου να παραχωρήσουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για 25 χρόνια το κτίριο της Κατεχάκη.

Η παραχώρηση των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για...
τις ανάγκες υπηρεσιών για αλλοδαπούς δεν θα γίνει αναίμακτα. Ηδη προκαλεί αντιδράσεις στους εργαζομένους, καθώς αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το κτίριο στο οποίο αυτήν τη στιγμή υπάρχει εξοπλισμός, αλλά και στούντιο όπου πραγματοποιούνται γυρίσματα εκπομπών.

Πρόκειται στην ουσία για μια κίνηση συρρίκνωσης και απαξίωσης της ΕΡΤ, καθώς της αφαιρούνται οι ζωτικοί χώροι που γυρίζονται όλες οι μεικτές παραγωγές της ΕΤ1 ανοίγοντας τον δρόμο της ολοκληρωτικής ανάθεσής τους σε εξωτερικές εταιρείες παραγωγής.

Το οξύμωρο είναι ότι στα Στούντιο Α' και Β' έμελλαν να παραχθούν οι εκπομπές της «γαλάζιας» πολιτεύτριας Ανθής Σαλαγκούδη (με απίστευτο αριθμό γυρισμάτων σε αδιέξοδες πρόβες) και του Χρήστου Φερεντίνου, άρτι αφιχθέντα στην ΕΡΤ αντίστοιχα, με τους παραγωγούς τους να αναζητούν ήδη νέους χώρους για τα γυρίσματα.

Την ώρα που ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με σκοπό να παραδώσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό ψήφισμα διαμαρτυρίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ) ξεκινά νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων εκφράζοντας την αντίθεσή της στη μετατροπή της «Κατεχάκη» σε «Αμυγδαλέζα Νο 2».

Οπως τονίζεται, «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την περιουσία του ελληνικού λαού που εκχωρείται στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και ειδικότερα το μεγαλύτερο μέρος γης και παραγωγικών μονάδων Στούντιο Α' και Β', το μοναδικό κτίριο κινηματογραφίας, συνεργείο οχημάτων, κτίρια τηλεόρασης, κτίριο master control, που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής όλων των μονάδων ακόμα και του στούντιο Δ' που υποτίθεται μεγαλόκαρδα το αφήνουν στη χρήση της ΕΡΤ, και άλλες παραγωγικές μονάδες, ενώ δίπλα και γύρω από το υπουργείο υπάρχουν εγκαταστάσεις στρατοπέδων και άλλες οι οποίες είναι ανενεργές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό».

Στάσεις
Οι δραματικές εξελίξεις εξωθούν την ΠΟΣΠΕΡΤ να αποφασίσει νέο γύρο κινητοποιήσεων χθες (1-5 μ.μ.) και σήμερα (8 μ.μ. με 12 τα μεσάνυχτα) και το πιο σημαντικό, να μην παραχωρεί ούτε να λαμβάνει θέματα (pool) από και προς οποιοδήποτε ιδιωτικό κανάλι.

Αξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι στις στάσεις δεν συμμετέχουν ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, η οποία περιορίστηκε στην έκδοση δυναμικής ανακοίνωσης. Σιγή ιχθύος τηρεί και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, ο οποίος είχε ψελλίσει την αντίθεσή του όταν προ μηνός ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη, μαζί και τον γενικό διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Τσακίρη, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Σίμος, φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του υπό τον φόβο της ανάληψης της ευθύνης που ενδεχομένως επιφέρει μία κατηγορία για απιστία προς την υπηρεσία, ωστόσο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αφέθηκε ενδοτικά στις άνωθεν επιταγές.

Λάδι στη φωτιά έριξε η απόφαση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννη να μη μεταδοθεί με «πουλ» στα ιδιωτικά κανάλια (αλλά μόνον από την ΕΡΤ) η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Την απόφαση έλαβε ο Π. Καλφαγιάννης στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγματευτικής γραμμής που τηρεί, ενώ η πορεία των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρει στο θέμα των ΣΣΕ και των συμβασιούχων.

Η στάση αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη, ο οποίος επιδόθηκε -ως μη όφειλε εκ του ρόλου του- σε ένα ξέφρενο και πέρα από κάθε όριο πολιτικού πολιτισμού υβρεολόγιο εναντίον του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ πετυχαίνοντας ακριβώς το αντίθετο από τις αρχικές του προθέσεις: την ηρωοποίησή του.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω ενός καυστικού tweet ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από αύριο (σήμερα) ξεκινά πόλεμο κατά των άθλιων διεφθαρμένων συνδικαλισταράδων της ΕΡΤ που τώρα φορούν τον μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς «5' πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού αποφάσισαν με φασιστικό τρόπο να μην την δώσουν στα κανάλια. Λογοκρισία χωρίς καν απόφαση γενικής συνέλευσης, παράνομα και ξεδιάντροπα». Μάλιστα καταλήγει λέγοντας ότι «ξεκινά πόλεμο κατά του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, του άθλιου Καλφαγιάννη, που καταδικάστηκε για απάτη, έναντι της ΕΡΤ, διότι τσέπωνε παράνομα επίδομα για τη δήθεν άνεργη ανάπηρη κόρη του. Τόσο άθλιος, τόσο ξεδιάντροπος... Αυτός ο ''κύριος'' δεν πρέπει απλώς να φύγει με τον κανόνα περί επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να μπει φυλακή. Από δω και πέρα, με όποιο προσωπικό κόστος, θα είμαι πάντοτε δυνατά απέναντί του!!!»».

Τα αίματα άναψαν αμέσως και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ φέρεται έτοιμος να απαντήσει με την κατάθεση αγωγής εναντίον του πρωθυπουργικού συμβούλου.


(e-go.gr)