8 Δεκ 2012

«Ντόμινο» αυξήσεων των τιμών στην αγορά λόγω ΔΕΗ


Με μισθούς-συντάξεις σε επίπεδα 8 ετών πίσω και εφορία τριπλάσια, ένα ηλεκτρο-σοκ ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα παρασύρει εκ νέου τις τιμές ψηλότερα.

 Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αναμένεται να καταθέσει τα κοστολογικά στοιχεία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από τα οποία...
αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Εφόσον εγκριθούν από τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 20% σε ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων.

Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε τις εικασίες περί αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ «καθαρά δημοσιογραφικά σενάρια», που «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όμως σε συνέντευξή του στα τέλη Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός είχε σημειώσει πως η επιχείρηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για το ύψος των αυξήσεων που απαιτούνται για την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων έως τον Ιούλιο του 2013, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο ο κ. Ζερβός, η ΔΕΗ από την 1η του νέου έτους είναι υποχρεωμένη να αγοράζει όλα τα δικαιώματα για εκπομπές ρύπων, όπως άλλωστε και κάθε άλλη βιομηχανία που εντάσσεται στο μητρώο των υπόχρεων (χαλυβουργίες, διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες κ.λπ.).

Έτσι, λόγω συνυπολογισμού του κόστους για αγορά ρύπων υπολογίζεται πως θα προκύψει αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας κατά 0,5-1 λεπτό με το… καλημέρα του νέου χρόνου. Είναι μάλιστα επιπλέον αυτής που συζητείται λόγω αύξηση τέλους ΑΠΕ ΥΚΩ και προσαρμογής των τιμολογίων στο πραγματικό κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η χρέωση του επιπλέον κόστους θα γίνει αυτόματα στις κατηγορίες καταναλωτών που ανήκουν στην υψηλή και μέση τάση, τα τιμολόγια των οποίων είναι απελευθερωμένα (εφαρμόζονται σε μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες).

Για τη χαμηλή τάση (από την οποία τροφοδοτούνται η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) τα τιμολόγια εγκρίνονται ύστερα από έλεγχο της ΡΑΕ στα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ και υπουργική απόφαση.

Η απόφαση (με βάση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για σύγκλιση των τιμολογίων προς το κόστος παραγωγής και πλήρη απελευθέρωσή τους τον ερχόμενο Ιούλιο) αναμένεται τον Ιανουάριο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αναμένεται να παρασύρει σε πρώτη φάση τα κόστη παραγωγής στις βιομηχανίες που δεν αποκλείεται να μετακυλήσουν αυτές τις αυξήσεις στην αγορά. Άμεσο πλήγμα θα δεχτούν από την 1η Ιανουαρίου και οι εμπορικές αλυσίδες με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ σε δεύτερη φάση «φουσκωμένοι» αναμένεται να έρθουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Έτσι, τα νοικοκυριά πέρα από το ότι ίσως κληθούν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για ηλεκτρικό ρεύμα, θα βρεθούν αντιμέτωπα και με «τσιμπημένες» τιμές στα ράφια των super market, τα εμπορικά καταστήματα, στην εστίαση βιώνοντας και νέες ασφυκτικές πιέσεις στο οικογενειακό εισόδημα.


(matrix24.gr)