7 Δεκ 2012

Μερική συμμετοχή στο buyback θα προτείνουν οι τραπεζίτες στα ΔΣ που συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα πουλώντας στα υψηλότερα επίπεδα


Μπαράζ διοικητικών συμβουλίων πραγματοποιούνται σήμερα στις ελληνικές τράπεζες για να αποφασίσουν την τελική στάση που θα κρατήσουν στην επαναγορά του χρέους, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Με βάση όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, οι έλληνες τραπεζίτες παρότι δεν...
έλαβαν κάποια ξεκάθαρη και ρητή διαβεβαίωση για ανταλλάγματα στην χθεσινή συνάντηση με τον Στουρνάρα τον Υπουργό Οικονομικών, πέραν των αναφορών ότι προωθείται η αναβαλλόμενη φορολογία φαίνεται ότι θα προτείνουν μερική συμμετοχή στην διαδικασία επαναγοράς.
Να σημειωθεί ότι μέλη ΔΣ ανησυχούν μήπως ψηφίζοντας υπέρ της εμπλοκής στο buyback βρεθούν κατηγορούμενα για κακουργηματική απιστία και η παράμετρος αυτή θα αναδειχθεί ως σοβαρό ζήτημα στις συνεδριάσεις των ΔΣ.
Σήμερα συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobannk, Πειραιώς, ΤΤ, Attica bank, Proton bank και Probank.
Ο στόχος των τραπεζιτών είναι να πωλήσουν τα μισά τους ομόλογα από τα 15 δις τα 7,5 δις σε ονομαστικές αξίες, στις ανώτερες τιμές και τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα από το 2030 έως το 2042.
Παρασκηνιακώς πιέζονται να πουλήσουν τα 2/3 των ομολόγων που κατέχουν αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την συνολική συμμετοχή.
Οι τράπεζες ποντάρουν ουσιαστικά στην αυξημένη συμμετοχή από το εξωτερικό ώστε να μειωθεί η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο προβληματίζει η στάση του  IIF
Συγκεκριμένα έμμεσες πλην σαφείς αμφιβολίες για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων διατυπώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), o φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+), την περασμένη άνοιξη.
Όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF, το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να ελαφρύνει την Ελλάδα από το άμεσο πρόβλημά της, το οποίο δεν είναι άλλο από την έλλειψη ρευστότητας.
Παράλληλα το IIF προειδοποιεί πως το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων εγείρει νέους φόβους στις αγορές, αναφορικά με την εξασφάλιση - ή μη εξασφάλιση - του ευρωπαϊκού χρέους.
Επί της ουσίας, το IIF σημειώνει πως υπάρχει κίνδυνος και άλλες χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν μεταχείριση του χρέους τους, παρόμοια με εκείνη των διευκολύνσεων που λαμβάνει η Ελλάδα.

Με βάση τις συγκλίνουσες πληροφορίες μιας θολής διαδικασίας

Θα ξεπεράσει η συμμετοχή το 50% με 55% σύμφωνα με πληροφορίες από dealing rooms τραπεζών και τις αρμόδιες αρχές που παρακολουθούν την διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία για το buyback προκύπτουν
1)Η συμμετοχή των κατόχων ομολόγων θα φθάσει το 50% με 55%.
Το ποσοστό αυτό αναφέρεται στα dealing rooms τραπεζών ως πιθανός στόχος. Αυτό σημαίνει προσφορές 34-35 δις ευρώ.
2)Τα ξένα funds και οι ξένες τράπεζες θα συμμετάσχουν με περίπου τα 2/3 των ομολόγων που κατέχουν ονομαστικής αξίας 24-26 δις ευρώ.
Δηλαδή θα συμμετάσχουν με ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δις ευρώ.
3)Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα περίπου 15 δις ευρώ φαίνεται να έχει αποφασιστεί  να συμμετάσχουν μερικώς στην επαναγορά.
Δηλαδή με βάση την συμμετοχή των υπολοίπων θα οριστεί ποια θα είναι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση ενδείξεις οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν με το 50% των ομολόγων που κατέχουν δηλαδή 7,5 δις ευρώ σε ονομαστικές αξίες σε σύνολο περίπου 15 δις ευρώ.
4)Η Εθνική θα λειτουργήσει ως μπαλαντέρ δηλαδή θα συμμετάσχει μερικώς ή ολικώς με βάση την έκβαση της συμμετοχής.
Σημειώνεται ότι η Εθνική/Eurobank κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 6,8 δις ευρώ περίπου.
Μερική συμμετοχή σημαίνει μερική ζημία, ενώ ολική συμμετοχή σημαίνει ολική ζημία.
5)Το ελληνικό δημόσιο έχει αποφασίσει αν η προσφορά είναι μεγαλύτερη να ξεκινήσει τις αγορές από το 2042 και σταδιακά θα κατεβαίνει προς τα ομόλογα μικρότερης λήξης.
Π.χ. αν καλύψει τον στόχο στα ομόλογα λήξης 2030 π.χ. δεν θα φθάσει στο ομόλογο 2023 κ.ο.κ. ή θα αγοράσει μικρό μέρος του.
Πρώτα θα αγοράσει τα φθηνότερα ομόλογα και σταδιακά θα πηγαίνει προς τα ακριβότερα από το 2042 προς το 2023.
6)Στην διαδικασία επαναγοράς συμμετέχουν και τα ISIN B δηλαδή τα ομόλογα που κατέχουν και οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα.
Δεν αναμένεται ουσιαστική συμμετοχή αλλά κάποια φυσικά πρόσωπα έχουν ξεκινήσει την διαδικασία συμμετοχής.
Οι τράπεζες έχουν κάνει κρούσεις σχεδόν σε όλους.
7)Το ελληνικό κράτος διαθέτει 10 δις ευρώ με τα οποία θα επαναγοράσει μέρος του  ελληνικού χρέους σε σύνολο 62,5 δις ευρώ.
Όμως τα 10 δις οριοθετούν τι θα αγοράσει συνολικά μπορεί να αγοράσει έως 30,2 δις ευρώ μαζί με τους τόκους που θα πληρωθούν.
Αν αγοραστούν 25 με 28 δις ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας θα είναι επιτυχής η διαδικασία.


(bankingnews.gr)