4 Δεκ 2012

Ecofin: Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας τραπεζών στο επίκεντρο


Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι αναθεωρημένοι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και η ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη το 2013 περιλαμβάνονται στη σημερινή ημερήσια διάταξη του συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες...


Στο επίκεντρο θα τεθούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της τραπεζικής εποπτείας, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για κατάληξη επί του θέματος αυτού περί το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Τα ζητήματα που εκκρεμούν και θα τεθούν ενώπιον του Ecofin αφορούν κυρίως στη συμμετοχή στον μηχανισμό χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.

Ακόμη το Ecofin θα εξετάσει την πρόταση κανονισμού σχετικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, αλλά και την πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά στη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα.

(tovima.gr)