6 Δεκ 2012

Eurostat: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» με ύφεση 7,2% για Ελλάδα


Τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ανήλθε στο 7,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ακολουθούμενη από...
την Πορτογαλία (ύφεση 3,4%) και την Ιταλία (2,4%). Ο έτερος «μεγάλος ασθενής» της ΟΝΕ, η Ισπανία, υπέστη υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Στον αντίποδα, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σημειώθηκαν στη Λετονία (5,3%), την Εσθονία (3,4%), τη Λιθουανία (3,3%) και τη Σλοβακία (2,5%).

Συνολικά, το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται πως συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση, ενώ αντίθετα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέστη ύφεση 0,4%.

Η Γερμανία, μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%.

Εν τω μεταξύ, προς το χειρότερο αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την οικονομία της ευρωζώνης το 2013η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση 0,3% έναντι ανάπτυξης αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη της τάξης του 0,5%.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την αλλαγή του ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, μολονότι αύριο αναμένεται σχετική έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

(skai.gr)