16 Ιαν 2013

Η κυβέρνηση θέλει 3 κάλπες - Η αντιπολίτευση 4 και καταγγέλει πραξικόπημα


Λίγες μόλις ώρες πριν διεξαχθεί στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής η οποία θα κληθεί να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη...
διαδικασία.

Στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων ξεκαθάρισαν οι τάσεις και οι απόψεις των κομμάτων,αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση ούτε για τις κάλπες ούτε για τη διαδικασία. Το όλο θέμα παραπέμφθηκε δίκην Ποντίου Πιλάτου στην αυριανή Ολομέλεια και θα προηγηθεί της συζήτησης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταλήξει στο αίτημα για τρεις κάλπες, μία δηλαδή για κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί. Από την άλλη πλευρά, σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και αντισυνταγματική διαδικασία και ζητά τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που κατηγορείται: Τους κυρίους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε προηγούμενο πολλαπλών προτάσεων και ότι με βάση το ν κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει με βάση τις προτάσεις και όχι τα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να είναι ταραχώδης από το πρώτο κιόλας λεπτό. Και για τα διαδικαστικά θέματα (αριθμός καλπών,τρόπος ψηφοφορίας)αλλά και για την ουσία της υπόθεσης. Η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται μετωπική καθώς και οι δύο πλευρές υψώνουν τους τόνους και απειλούν με αποκαλύψεις.

Οι κάλπες και τα ψηφοδέλτια

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει με ποιόν ακριβώς τρόπο θα διεξαχθεί η αυριανή ψηφοφορία. Και αν κατά πάσα βεβαιότητα οι κάλπες τελικά θα είναι τρεις καθώς η πλειοψηφία στη Βουλή είναι δεδομένη από εκεί και πέρα ξεκινά ένα ακόμη μεγαλύτερο θέατρο του παραλόγου.

Κανείς δεν γνωρίζει αν οι βουλευτές θα πρέπει να κληθούν υποχρεωτικά να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες γιατί αλλιώς,όπως λένε πολλοί, δεν υπάρχει μυστικότητα στην ψηφοφορία.

Το ΠΑΣΟΚ βέβαια επιδιώκει παρασκηνιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ψηφοφορίες να διεξαχθούν ξεχωριστά και διαδοχικά. Να στηθεί δηλαδή πρώτα η κάλπη για την κυβερνητική πρόταση και αφού καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια, τότε να διεξαχθούν και οι άλλες δύο ψηφοφορίες.

Σε αυτό το σενάριο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα αποχωρήσουν όπως είχαν κάνει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όταν ψηφιζόταν στη Βουλή η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος σε ερωτήσεις βουλευτών τους είπε ότι είναι ελεύθεροι είτε να ψηφίσουν μόνον στη μία κάλπη και να αποχωρήσουν είτε να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες αν το επιθυμούν. Ομως το κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των βουλευτών είναι να ψηφίσουν μόνον στη μία κάλπη, έτσι ή αλλιώς.

Ανεξαρτήτως αυτών, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα των τριών καλπών δεν πρόκειται να αθροιστεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βρεθούν περισσότεροι από 300 ψήφοι να παραπέμπουν έναν πολιτικό και αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων ακούστηκαν και διάφορες ευτράπελες απόψεις όπως να στηθούν οι τρεις κάλπες και να περικυκλωθούν από παραβάν ούτως ώστε κανείς να μη γνωρίζει σε ποιά ή ποιές από τις τρεις κάλπες ψηφίζει ο κάθε βουλευτής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το όλο θέμα δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στην πολιτική ζωή του τόπου καθώς τα κόμματα εμφανίζονται να μην μπορούν να λύσουν ένα τόσο απλό πρόβλημα όπως η διαδικασία μιας μυστικής ψηφοφορίας.

Δήλωση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου δήλωσε για το θέμα:

Νομίζω ότι είναι αδιανόητο αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό. Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον.

Η δήλωση Καμμένου

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έγινε συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων για το αυριανό θέμα και για τις κάλπες, αν θα είναι μία, δύο, τρεις ή τέσσερις. Θέλω να θυμίσω ότι η πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ περιλαμβάνει τέσσερα πρόσωπα. Δύο εκ των προσώπων αυτών είναι εν ενεργεία Βουλευτές. Βάσει του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται ότι ο Βουλευτής για τον οποίο εξετάζεται η παραπομπή, δεν μπορεί να ψηφίζει για τον εαυτό του. Άρα, αποκλείεται η πρόταση την οποία εμείς διατυπώσαμε, να διατυπωθεί σε μία κάλπη. Διότι ο κ. Βενιζέλος, παραδείγματος χάρη, δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τον κ. Παπανδρέου, αφού και οι δύο θα εξετάζονται στη μία και κοινή κάλπη, όπως και ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπορεί να στείλει τον κ. Βενιζέλο στην Προανακριτική.

Άρα, μόνο και μόνο εκ του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, πρέπει να μπουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες.

Αυτό προβλέπει ο Κανονισμός. Οποιαδήποτε αλλοίωση αυτής της ερμηνείας του Κανονισμού, θα αποτελεί πράξη η οποία από τη μια μεριά θα προσβάλει τη μυστικότητα της ψήφου και κατά τη δεύτερη εκδοχή, θα παραβιάζει τον ίδιο τον Κανονισμό.

Είμαστε, λοιπόν, σαφείς -και το διατυπώνουμε στη Βουλή- ότι όσον αφορά την πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρέπει να μπουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες για να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων για τους οποίους γίνεται έλεγχος.

(iefimerida.gr)