3 Ιαν 2013

Σύσκεψη για την αιθαλομίχλη: Πιθανές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία


Σύγκλιση απόψεων ως προς τις επιβαρυντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία η αιθαλομίχλη που προκαλείται από τζάκια και ξυλόσομπες διαπιστώθηκε σε έκτακτη σύσκεψη στελεχών και επιστημόνων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης, χωρίς να διαπιστωθεί ωστόσο καθεστώς συναγερμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι φορείς συμφώνησαν ότι...
οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό αλλά και οφθαλμολογικά προβλήματα.

Προς το παρόν, επισήμαναν με έμφαση, δεν υπάρχει ακόμη κατάσταση συναγερμού ωστόσο για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως είπε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος μιλώντας για διεύρυνση της επιδοματικής πολιτικής, δηλαδή να δοθούν επιδοτήσεις για να υπάρξει οικολογική θέρμανση και ανέφερε ως παράδειγμα την αναβάθμιση των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά και παράλληλα να υπάρξει ένας έλεγχος για το τι κυκλοφορεί στο εμπόριο από καύσιμα αλλά και θερμαντικά σώματα.

Τη λύση μπορεί να τη δώσει αύριο κιόλας το υπ. Οικονομικών με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, είπε η υφυπουργός Υγείας, Φ. Σκοπούλη.

«Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε συνολικά μέτρα ευόδωσης της κατανάλωσης ενέργειας υψηλού επιπέδου, που σήμερα στην Ελλάδα είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θα κάνουμε το παν σας το υποσχόμαστε, και με το υπ. Οικονομικών και με όλα τα υπουργεία. Όπως αντιλαμβάνεστε και αντιλαμβάνεται όλη η σύγχρονη κοινωνία τα προβλήματα δημόσιας υγείας δεν αφορούν το υπ. Υγείας, αφορούν όλα τα υπουργεία. Είναι θέμα περιβάλλοντος, είναι θέμα οικονομίας, και όχι μόνο για τον ατμοσφαιρικό αέρα, αλλά για το νερό για την διατροφή, αλλά για όλα» τόνισε στη δήλωσή της η κ. Σκοπούλη.

(ethnos.gr)