5 Ιαν 2013

Φρένο τρόικας σε αμνηστία καταθέσεων


Η τρόικα και η ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως δεν πρόκειται να δεχθούν σχέδιο αμνηστίας για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό αν δεν διασφαλισθεί προηγουμένως ότι θα είναι ένα και μοναδικό το συγκεκριμένο σχέδιο, δηλαδή δεν θα υπάρξει στη συνέχεια και...
κάποια άλλη ρύθμιση.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει τον Νοέμβριο να εισαγάγει αμνηστία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, προτείνοντας μία εφάπαξ καταβολή 8%, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Η τρόικα έκανε σαφές ότι διαφωνεί με τις πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αναφορικά με τους ελέγχους των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δημιούργησε μια ηλεκτρονική εφαρμογή που "απομονώνει" τα εισοδήματα όσων μετά το 2004 δεν αρκούν για να καλύψουν τα εμβάσματά τους στο εξωτερικό την τελευταία τριετία. Δηλαδή, όσων τα εμβάσματα τριών χρόνων είναι μεγαλύτερα από τα εισοδήματά τους των τελευταίων επτά ετών.



(Η Καθημερινή)