23 Ιαν 2013

Κάμερον: Θα γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ


Υπέρ του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά κατά της άμεσης διεξαγωγής του, τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στην ομιλία που εκφωνεί αυτή την ώρα. Ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι αν κερδίσουν οι Συντηρητικοί στις επόμενες εκλογές θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με την...
απλή επιλογή για τους Βρετανούς: εντός ή εκτός της ΕΕ

«Αν φύγουμε από την ΕΕ δεν μπορούμε φυσικά να φύγουμε από την Ευρώπη. Θα παραμείνει για πολλά χρόνια η μεγαλύτερή μας αγορά, και για πάντα η γεωγραφική μας γειτονιά. Είμαστε δεσμευμένοι από ένα σύνθετο ιστό νομικών δεσμεύσεων…Ακόμη και αν φεύγαμε τελείως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ θα συνέχιζαν να έχουν ένα βαθύ αντίκτυπο στην χώρα μας. Αλλά θα είχαμε απωλέσει όλα τα εναπομείναντα βέτο μας και την φωνή μας σε αυτές τις αποφάσεις. Θα έπρεπε να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις του να μην ανήκουμε πια στην ΕΕ και την ενιαία της αγορά ως πλήρες μέλος. Η συνεχιζόμενη πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι ζωτική για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τις βρετανικές θέσεις εργασίας» εξήγησε ο Κάμερον, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Λέω στον βρετανικό λαό: αυτή θα είναι η δική σας απόφαση. Και όταν έρθει (η ώρα) αυτής της επιλογής, θα πρέπει να κάνετε μια σημαντική επιλογή για τη μοίρα της χώρας σας. Καταλαβαίνω το ότι είναι ελκυστικό να πορεύεται κανείς μόνος του, να χαράζει την δική του πορεία. Αλλά θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε όντας ψύχραιμοι. Οι υποστηρικτές και των δυο πλευρών (του όχι και του ναι) θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολές.

Φυσικά και η Βρετανία θα μπορούσε να πορευτεί μόνη της στον κόσμο, εκτός ΕΕ, αν το επιλέξουμε. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέλος. Αλλά η ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι: συνιστά αυτό το καλύτερο μέλλον για την χώρα μας;» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα, αναλύοντας στο όραμά του για την Ευρώπη, τόνισε:

«Θέλω μια επιτυχημένη Ευρώπη και θέλω μια σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που θα μας κρατά εντός της τελευταίας» είπε νωρίτερα, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη με λιγότερο γραφειοκρατεία, περισσότερο ανταγωνιστική, που θα κινείται με την ευελιξία ενός δικτύου και όχι με την ακαμψία ενός μπλοκ.

Με τo να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια δεν θα διασφαλιστεί ένα μέλλον για την ευρωζώνη, ούτε θα έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της, διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην ενιαία αγορά είπε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Βρετανία είναι στην ΕΕ:

«Είμαστε μια οικογένεια δημοκρατικών εθνών…των οποίων το κύριο θεμέλιο είναι η ενιαία αγορά παρά το ενιαίο νόμισμα. Εμείς που είμαστε εκτός ευρώ, αναγνωρίζουμε ότι αυτοί που βρίσκονται εντός πιθανώς θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες μεγάλες θεσμικές αλλαγές».