Θα υιοθετηθεί μια "νομοθετική ή φορολογική διάταξη" σχετικά με τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων η Google, ώστε "αυτοί που αντλούν κέρδη από την ενημέρωση" που παράγεται από τον Τύπο, να συμμετέχουν στη χρηματοδότησή της, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
"Είναι φυσικό αυτοί που αντλούν κέρδη από την ενημέρωση που παράγεται από...
τη δουλειά σας να συμμετέχουν στα έξοδά της, αυτό θα είναι το νόημα της συμμετοχής των μηχανών αναζήτησης στη χρηματοδότηση του Τύπου", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους παρουσιάζοντας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τις ευχές του προς τους δημοσιογράφους.
Οι εκδότες του Τύπου απαιτούν η Google να πληρώνει γειτονικά δικαιώματα ανάλογα με τα σημαντικά διαφημιστικά κέρδη που πραγματοποιεί αυτή η αμερικανική μηχανή αναζήτησης αρκούμενη σε αναφορές στις εφημερίδες τους.
Αναφερόμενος σ' αυτό το "φόρο Google" -έστω κι αν "δεν είναι μόνο η Google"-, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως, "αν οι διαπραγματεύσεις (με τους εκδότες του Τύπου) δεν καταλήξουν κάπου, θα υπάρξει μια νομοθετική ή φορολογική διάταξη".
Η κυβέρνηση παραχώρησε την παραμονή των γιορτών του τέλους της χρονιάς ένα μήνα επιπλέον, ως τα τέλη Ιανουαρίου, στους εκδότες του γαλλικού Τύπου και στην Google για να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με την καταβολή δικαιωμάτων γειτονικών στα δικαιώματα δημιουργού.
Οι υπουργοί Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί και Ψηφιακής Οικονομίας, Φλερ Πελερέν είχαν με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίσει πως, αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία, θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο.
Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης και αυτοί της ένωσης Τύπου πολιτικής και γενικής ενημέρωσης (IPG) συνεδριάζουν από τις αρχές Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μαρκ Σβαρτς.