1 Ιαν 2013

Tι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για το 2013


Morgan Stanley

Ο οίκος εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει για μια ακόμη φορά "Stuck In The Twilight” , κολλημένη, δηλαδή, στη ζώνη του λυκόφωτος της μέτριας ανάπτυξης και της υψηλής εξάρτησης από την κυβερνητική δράση.  Τα διεθνή χρηματιστήρια, προβλέπει ο οίκος, θα συνεχίσουν σε ένα κλίμα έντονης αστάθειας και μεταβλητότητας, με πολλά σκαμπανεβάσματα, στη σκιά των αποφάσεων που...
λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Η M.S. προτείνει 9 trades για το 2013:

Πώληση του ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου με στόχο το 1,20. Σημείο εισόδου το 1,34.
Αγορά αμερικανικού δολαρίου έναντι του γιεν με στόχο τα 92,00.
Πώληση του αυστραλιανού δολαρίου έναντι του αμερικανικού με στόχο το 0,90.
Πώληση του ευρώ έναντι του καναδικού δολαρίου με στόχο το 1,20.
Αγορά του αμερικανικού δολαρίου έναντι της σουηδικής κορόνας, με στόχο τα 7,25.
Πώληση του γιεν έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων της Ασίας (ρένμιμπι, κορεάτικο, ταϊλανδέζικο και δολάριο Σιγκαπούρης): είσοδος στο 113 και στόχος τα 90, stop loss τα 120.
Αγορά του ευρώ έναντι της τσέχικης κορόνας: είσοδος στο 25,20 και στόχος τα 26,50.
Αγορά του μεξικάνικου πέσο έναντι του γιεν με στόχο τα 6,30 και είσοδο στα 5,97.
Πώληση της τούρκικης λίρας έναντι του ρωσικού ρουβλίου: είσοδος στο 17,8 και στόχος τα 16,50.
Οι 7 κορυφαίες επενδυτικές συμβουλές της Morgan Stanley για το 2013: “Overweight” για τις ασιατικές μετοχές (πλην Ιαπωνίας), μετριοπαθώς “overweight” για τις ευρωπαϊκές μετοχές, “Underweight” για τις αμερικανικές μετοχές, “long” τοποθετήσεις στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, “long” τοποθετήσεις στα γερμανικά ομόλογα, “short” στα αμερικανικά, “long” στην ισοτιμία δολαρίου/γιεν. Αγοράστε χρυσό.


UBS

Μία ακόμα δύσκολη χρονιά περιμένουν το 2013 για την Ευρώπη οι αναλυτές της UBS.
Αναζητώντας μετοχές υψηλής ποιότητας βιομηχανικών εταιριών, η UBS καταλήγει στην ABB και στη Spectris.
Επίσης, η UBS εστιάζει στις μετοχές της Anheuser-Busch InBev, της Carnival Plc και της Ashtead Group, στις Rio Tinto Plc και Standard Chartered, στις Holcim και Richemont. Επίσης ξεχωρίζει τη Svenska Cellulosa, τη DS Smith Plc, τις Air-France KLM και AstraZeneca και, τέλος, τη Shire Pharmaceuticals.

Πέραν των παραπάνω μετοχών, για τις οποίες η UBS δίνει σύσταση "buy", οι αναλυτές του οίκου ξεχωρίζουν και δύο μετοχές με σύσταση "sell", υπενθυμίζοντας ότι η μακροοικονομική αβεβαιότητα διατηρείται στην Ευρώπη ότι η κρίση χρέους παραμένει σοβαρό πρόβλημα και ότι υπάρχουν κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Πρόκειται για τη γερμανική RWE και για τη σουηδική Sandvik.

Για το 2013 οι αναλυτές της UBS εστιάζουν επίσης σε μετοχές με σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση, οι οποίες εμφανίζουν ταυτόχρονα beta ίσο ή μεγαλύτερο του 1. Και καταλήγουν σε ένα καλάθι 25 μετοχών, μεταξύ των οποίων (κάποιες έχουν αναφερθεί παραπάνω) οι BP, GDF Suez, Standard Chartered, BAE Systems, Ericsson, Nordea, H&M, Marks & Spencer, ABB, Siemens. Παράλληλα, επισημαίνουν τις Victrex, Spirax-Sarco, ITV, Smith&Nephew, Qinetiq, BAE Systems, Centrica, Polymetal, Ladbrokes, Yara, L΄Oréal, Ahold, ASML, MIC, Valeo, Kone, Eni, Sanofi, Amadeus, Reed Elsevier, Elan Corp. και TeliaSonera.

ING

Η ING Investment Management προβλέπει ότι το 2013 θα σημειωθεί ανάπτυξη παρά τον σημαντικό κίνδυνο νέων κραδασμών στις αγορές. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το ανοδικό σενάριο είναι ορατό, αλλά οι επενδυτές ενδέχεται να το παραβλέψουν λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης.  Οι προτιμήσεις της ING IM εντός των αναδυομένων αγορών αφορούν την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Τουρκία.  Η ING IM τηρεί μειωμένες θέσεις στα εμπορεύματα.

Nomura

Οι αναλυτές της Nomura Securities υποστηρίζουν πως το 2013 είναι πιθανό να είναι ένα ακόμη έτος πολύ αργής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο και οι λόγοι είναι κυρίως τρεις:
Ο απόηχος μιας φούσκας που έσκασε.
Η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη.
Η δημοσιονομική λιτότητα.
Το βασικό σενάριο της Nomura για το 2013 για τις μετοχές είναι "bullish" καθώς η ψυχολογία των επενδυτών δείχνει ότι οι μετοχές θα πρέπει να σκαρφαλώσουν στο "τείχος του φόβου". Για το δείκτη S&P 500 η τιμή-στόχος είναι οι 1.580 μονάδες στο τέλος του 2013. Ο δείκτης MSCI World Index θα κινηθεί ανοδικά στις 405 μονάδες. Επίσης, για την Ευρώπη και το δείκτη FTSE All-World Developed Europe Index, το περιθώριο ανόδου είναι στις 184 μονάδες.
Οι βασικές προτάσεις της Nomura είναι οι εξής:
"Underweight" στις μετοχές των ΗΠΑ.
"Overweight" για την ανεπτυγμένη Ευρώπη, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Neutral" σύσταση για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
 Αναβάθμιση της Ιαπωνίας σε "overweight", ως αποτέλεσμα της προοπτικής για αλλαγές στη νομισματική πολιτική και στην ισοτιμία του γιεν μετά τις γενικές εκλογές το Δεκέμβριο.
"Overweight" στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως μέσω των αναδυόμενων αγορών της Ασίας, λόγω των αυξανόμενων ξένων εισροών και της ενίσχυσης της κινεζικής ζήτησης.

Bank of America-Merrill Lynch

Η Bank of America δίνει τις 10 μεγάλες επενδυτικές ιδέες για το 2013.
Προτιμήστε τις επιχειρήσεις έναντι των κρατών. Αγοράστε εταιρικά ομόλογα, έναντι των κρατικών ομολόγων.
Αγοράστε μετοχές πολυεθνικών εταιριών που διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα.
Αγοράστε τεχνολογικές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Αγοράστε ευρωπαϊκές μετοχές. Ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ όλο και μειώνεται.
Διατηρήστε "long" θέσεις σε ό,τι επηρεάζεται από την κατανάλωση στις αναδυόμενες χώρες, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν τεράστιες.
Αγοράστε τράπεζες, αφού η μείωση της αβεβαιότητας σε μακροοικονομικό επίπεδο θα τις βοηθήσει.
Αγοράστε ομόλογα των αμερικανικών δήμων και περιφερειών, που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.
Αγοράστε πολύτιμα μέταλλα, αφού οι τιμές προστατεύονται από τις συνεχιζόμενες διαταραχές της προσφοράς στη Ν. Αφρική.
Αγοράστε ό,τι έχει σχέση με την αμερικανική αγορά κατοικιών, η ανάκαμψη της οποίας θα είναι ένα από τα μεγάλα stories του 2013.
Συνεχίστε να αντισταθμίζετε τον κίνδυνο ενός απρόβλεπτου αποτελέσματος. Το κλίμα στις αγορές είναι ακόμα ευμετάβλητο και είναι συνετό να αγοράζει κανείς προστασία έναντι όλων των ενδεχόμενων.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, για το 2013, ο δείκτης S&P 500 θα αγγίξει τις 1.600 μονάδες και ο χρυσός θα φτάσει στα 2.000 ή ακόμα και στα 2.400 δολάρια ανά ουγκιά.
Για το ευρωπαϊκό νόμισμα, ο οίκος προβλέπει περαιτέρω αποδυνάμωσή του, όχι όμως και κατάρρευση. Προβλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,20 μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της ύφεσης στην ευρωζώνη, τη σημαντική δημοσιονομική "σύσφιξη" στις ΗΠΑ και των ανησυχιών για την ευρωπεριφέρεια.


JP Morgan

Για να χαρακτηρίσει η τράπεζα, την επόμενη χρονιά με μεγαλύτερη ακρίβεια, περιγράφει τα τέσσερα παγκόσμια θέματα για το 2013, συνοδευόμενα από 4 κορυφαία trades, στους τους πελάτες της:
Παγκόσμιoς στασιμοπληθωρισμός και άφθονη ρευστότητα. Συνιστά "long" θέσεις σε δολάριο Αυστραλίας, ρούβλι και λίρα Τουρκίας, έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Λιγότερο "στρες" στο ευρώ, περισσότερα ευρωπαϊκά θεμελιώδη. Το κατάλληλο trade σε αυτή την περιίπτωση είναι "long" θέσεις σε νορβηγική κορόνα/κορόνα Σουηδίας και νορβηγική κορόνα/στερλίνα.
Συναλλαγματικοί πόλεμοι - εκεχειρίες και νέα μέτωπα. Η JP Morgan προτείνει στους πελάτες της "long" θέσεις σε αμερικανικό δολάριο/γιεν, γουόν Νότιας Κορέας/γιεν και ελβετικό φράγκο/γιεν και "bearish" θέσεις στο ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου.
Αποτίμηση. Το κατάλληλο trade είναι "long" θέσεις σε νορβηγική.
Σε επίπεδο περιοχών για τις μετοχές προτιμά τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη πλην Βρετανίας, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ και εκτιμά ότι πρώτο μισό του νέου έτους αποτελεί ίσως το καλύτερο σημείο εισόδου στις αγορές.
Για την ελληνική πλευρά ο οίκος εκτιμά ότι πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει περίπτωση "Grexit" και "OSI".
Οι τιμές-στόχοι της JP Morgan είναι οι 1.185 μονάδες για το δείκτη MSCI Europe, για τον MSCI Eurozone οι 158 μονάδες και για τον FTSE 100 του Λονδίνου οι 6.100 μονάδες.
Οι καλύτερες επιλογές και οι τιμές-στόχοι της JP Morgan στην Ευρώπη είναι: UBS SF16, Brenntag ¤108, Volvo Skr120.00 31 Arkema ¤75.00, Holcim SF70.00, Coca Cola Hellenic ¤20.00, Unilever ¤30.00, SCA Skr140.00 31, Compass £0,78, PPR ¤150.00, British American Tobacco £42,09, Aberdeen Asset Management £4,1, Allianz ¤118.00, Publicis ¤50.30, Gerresheimer ¤48.20, Rio Tinto £43,20, Ophir Energy £7,75, ENI ¤21.50, Petrofac £21,16, Sanofi ¤78.00, PSP Swiss SF97, ArcelorMittal ¤15, Ericsson Skr90.00, SAP ¤65, Iliad ¤160, Deutsche Post DHL ¤17.90, Lufthansa ¤13.50, Royal Vopak ¤66 και Gas Natural ¤15.50.

 Citigroup


Όπως προσθέτει η Citi, το μεγαλύτερο μέρος των άσχημων νέων έχει ήδη αποτιμηθεί στις αγορές, με τους κυκλικά προσαρμοσμένους δείκτες p/e, να συνεχίζουν να είναι φθηνοί, σε σχέση με την ιστορία.  Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi είναι "bullish" στα πολύτιμα μέταλλα, ουδέτεροι στα αγροτικά εμπορεύματα και ελαφρώς "bearish" στην ενέργεια και τα βασικά μέταλλα. Ο οίκος προβλέπει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα μπορούσε να "τελειώσει" το 2013 στις 290 μονάδες και το 2014 στις 315 μονάδες.

"Οι ελκυστικές αποτιμήσεις, οι χαμηλές μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την ανάπτυξη των EPS και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών, υποστηρίζουν την άνοδο των τιμών των μετοχών το 2013", εκτιμά ο οίκος, που ποντάρει σε ράλι τιμών “βλέποντας” τον S&P 500 στις 1.615 μονάδες στο τέλος του 2013. Τα κορυφαία "buys" της Citi για το 2013 είναι ο ελβετικός βιομηχανικός όμιλος ABB, η ζυθοποιία AB InBev, η Barclays, η Bayer, η BG Group, η BHP Billiton, η BNP Paribas η BSkyB, η Compass, η Danone, η Enel, η Essilor, η Prudential Plc, η PPR, η Sandvik, η SAP, η Syngenta και η Volkswagen.


Goldman Sachs


Η τράπεζα αναφέρει τους 10 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών:
1. Η παγκόσμια ανάπτυξη: Ένα ακόμη εμπόδιο μένει να ξεπεραστεί και μετά ο δρόμος είναι σαφής
2. Περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα χαλάρωσης στο G4
3. Δύσκολο το κυνήγι αποδόσεων στα ομόλογα
4. Σταθεροποίηση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και βελτίωση στον ιδιωτικό τομέα
5. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη ζώνη του ευρώ θα είναι μικρότεροι για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η περιοχή θα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ρίσκου
6. Συνέχιση της απόκλισης μεταξύ των χωρών του πυρήνα του ευρώ και της περιφέρειας
7. Βελτίωση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές
8. Η διαφοροποίηση στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί
9. Σταθεροποίηση στην αγορά εμπορευμάτων
10. Σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην Κίνα.
Στο βασικό της σενάριο η Goldman Sachs για το δείκτη S&P 500 το 2013 τοποθετεί τον πήχη στις 1.575 μονάδες. Παράλληλα, για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 ο στόχος τοποθετείται στις 310 μονάδες, ενώ για τη αγορά της Ιαπωνίας ο στόχος για το δείκτη της Ιαπωνίας Topix είναι οι 930 μονάδες. Για το δείκτη βαρόμετρο των αναδυόμενων αγορών MSCI AC Asia Pacific ex Japan Index, που περιλαμβάνει την Ασία πλην Ιαπωνίας, η τιμή που τίθεται είναι οι 520 μονάδες έως το τέλος του 2013.
Η τιμή για το πετρέλαιο, το 2013, θα είναι στα 105 δολάρια το βαρέλι.


HSBC

Η στρατηγική της HSBC για το 2013 είναι: Έμφαση στις μετοχές αξίας, αφού αυτές θα επωφεληθούν από τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης. Παραμένει υπέρ των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές, την Ευρώπη, την Ασία και Ωκεανία, δεν συστήνει τις μετοχές των ΗΠΑ. Βελτίωση της σύστασης για την Ιαπωνία σε ουδέτερη από "underweight".  Παραμείνει ουδέτερη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Θετική σύσταση για τις τηλεπικοινωνίες, τις χρηματοοικονομικές και τις εταιρίες κοινής ωφέλειας. Αρνητική σύσταση για τους τομείς κατανάλωσης και υγείας.
Οι top χώρες για την HSBC το 2013 είναι η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ισπανία, η Ρωσία, η Ολλανδία και η Ελβετία. Οι χώρες προς αποφυγή είναι η Νότια Αφρική, η Σουηδία, οι ΗΠΑ και το Μεξικό.


Deutsche Bank



Η ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής της Deutsche Bank προβλέπει ότι ο STOXX 600, στα τέλη του 2013, να αγγίξει τις 315 μονάδες, ενώ θα τελειώσει το 2014 στις 340 μονάδες. Οι "αγαπημένες" μετοχές τους για το 2013 περιλαμβάνουν την Telecom Italia, την Intesa , την AXA, την Adecco, την JC Decaux, την Saint-Gobain, την BASF, την Hunting, την SKF και την Inchcape.


 Julius Baer


Χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλά επιτόκια ρεκόρ, η "εποχή των παγετώνων" για τις επενδύσεις, περαιτέρω προκλήσεις για τους επενδυτές. Αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά του επενδυτικού περιβάλλοντος τη νέα χρονιά, σύμφωνα με την Julius Baer.  Ωστόσο, αυτό το ζοφερό περιβάλλον της αγοράς προσφέρει επίσης ευκαιρίες, όπως τονίζεται. Οι αναλυτές της Julius Baer βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στα νομίσματα των χωρών με ισχυρή ανάπτυξη (Καναδάς, Μεξικό, Ινδία, Τουρκία, Σουηδία), σε ισχυρές παγκόσμιες εταιρείες, καθώς και στο χρυσό και το παλλάδιο.

Credit Suisse


Οι μετοχές θα αποτελέσουν την πιο ευνοημένη κατηγορία επενδύσεων για το 2013. Τα κρατικά ομόλογα, το «ασφαλές καταφύγιο» όλα τα προηγούμενα έτη, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποδειχθεί το πιο risky περιουσιακό στοιχείο το 2013, αναφέρει ο οίκος.

Οι τιμές-στόχοι, στο τέλος του 2013, για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες είναι οι 1.550 μονάδες για το δείκτη S&P 500, οι 2.750 μονάδες για το δείκτη Euro Stoxx 50 και οι 6.600 μονάδες για το βρετανικό δείκτη FTSE 100.   Αναφορικά με τα εμπορεύματα η Credit Suisse προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού, σε μέσα επίπεδα, θα διαμορφωθεί στα 1.840 δολάρια από 1.680 φέτος. Για το πετρέλαιο brent η μέση εκτίμηση είναι στα 115 δολ./βαρέλι από 110 δολ./βαρέλι. Τέλος, για την ισοτιμία ευρώ προς δολάριο η CS βλέπει τα 1,25.


(express.gr)