22 Φεβ 2013

Ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τη δίκη του ο Όσκαρ Πιστόριους


Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης του Όσκαρ Πιστόριους ξεκίνησε στις 14:30 της Παρασκευής και αργά το μεσημέρι (16:30), ο δικαστής Ντέσμοντ Νέιρ ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου που στέλνει τον Νότιο Αφρικανό σπρίντερ προσωρινα ελεύθερο με εγγύηση μέχρι την έναρξη της δίκης του και όχι προσωρινά κρατούμενο όπως ζήτουσε η νομική πλευρά του θύματος.

Η υπεράσπιση του αθλητή έχει...
πετύχει μία μικρή νίκη με την αντικατάσταση του αστυνομικού που χειρίζεται την υπόθεση -ο οποίος και είχε εισηγηθεί την κράτησή του μέχρι να αρχίσει η δίκη, θεωρώντας τον Πιστόριους ύποπτο φυγής.

Η ακρόαση για την προσωρινή αποφυλάκιση ή κράτηση του Πιστόριους αποτέλεσε ευκαιρία για την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση να δείξουν τι γραμμή θα ακολουθήσουν, βγάζοντας έτσι -για πρώτη φορά- επιβεβαιωμένες στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την υπόθεση.

Ο αθλητής, ανέφερε ενδεικτικά η εισαγγελία, «πρέπει να ξέρει ότι πιθανότατα θα μείνει αρκετά χρόνια στη φυλακή».

Η δίκη για το θάνατο της Στέενκαμπ αναμένεται να ξεκινήσει σε αρκετούς μήνες. Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πιστόριους ότι δολοφόνησε εκ προμελέτης τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου στο σπίτι του στην Πρετόρια πυροβολώντας την τέσσερις φορές στο μπάνιο. Οι μαρτυρίες, σύμφωνα με την εισαγγελία, ανέφεραν ότι άκουγαν φωνές πριν το περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο αθλητής επιμένει ότι βρισκόταν σε άμυνα, πιστεύοντας ότι η Στέενκαμπ ήταν διαρρήκτης. Μέσα στον πανικό του, πυροβόλησε την κοπέλα πίσω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου.

Η εισαγγελία επέμεινε την Παρασκευή ότι το βάρος της απόδειξης της εκδοχής του Πιστόριους πέφτει στον ίδιο και η εκδοχή του, προσέθεσε, παραμένει απίθανη και αναπόδεικτη.